Оказа се, че дори хлябът, който ядем не е съвсем безопасен.
По-рано днес стана ясно, че внесената от страната ни украинска пшеница, е пълен боклук, неотговаряща на никакви европейски стандарти и с изключително влошено качество.
За това алармираха зърнопроизводителите.
Житото, внесено от Украйна подби пазарната цена на българското жито и принуди земеделците да продават продукцията си на цени под себестойността й.
Проба, която е била взета тайно от един от украинските камиони, внасящи зърно у нас, сочи че тази пшеница, не е годна за употреба. Това твърдят от Националната асоциация на зърнопроизводителите, посочвайки, че въпросната проба е била взета за изследване от независима лаборатория.
Костадин Костадинов, който е председател на УС на организацията посочва, че няма какъвто и да било контрол при вноса на украинската пшеница, както и на останалите видове зърно.
Освен това от асоциацията посочват, че използваните от Украйна препарати, са в пъти по-евтини, но за сметка на това са забранени за употреба в Европейския съюз. На практика всичко това идва да покаже, че внесеното от Украйна зърно не отговаря на нашите изисквания.
Сами се досещате, че поради по-ниската му цена, въпросното зърно е предпочитано от редица пекарни, които го купуват и го влагат в брашно, а брашното в хляба, който ежедневно слагаме на трапезата си.
Източник: trud.bg