Мрежа

Свещеници отслужиха панихида за Неврокопския митрополит Борис

0 0

Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от епархията отслужиха панихида за Неврокопския митрополит Борис. В навечерието на годишнината от убийството на митрополит Борис, епархията си спомня за живота му и за неговата отдаденост на църквата и на Бог. На 8 ноември 1948 година, на излизане от храма „Свети Димитър“ в петричкото село Коларово, където е отслужил литургия за освещаването му, митрополитът е убит мъченически, припомниха свещеници.

Убедени сме, че той е сред светиите и с дръзновение се застъпва за своите чеда от епархията, каза след края на панахидата Неврокопският митрополит Серафим. Господ да удостои нас, да достигнем до този момент, в който вече няма да служим панахиди за дядо Борис, а ще отслужваме богослужения в негова прослава и в търсене на неговото застъпничество, допълни владиката.

Преди няколко години, по инициатива на митрополит Серафим, Светият Синод на Българската православна църква дава благословия за започване на процедура за канонизацията на митрополит Борис Неврокопски. Изисква време народът да възстанови паметта си за своя светец, да го обикне, да го желае, да го търси, допълни митрополит Серафим. По-лесната част е да се формулира като писмен текст и като решение, материалите са събрани, животът му е известен, нямаме съмнение, но хората да го приемат като светец и това да стане като се запознаят с живота му, допълни Неврокопският митрополит.

На панахидата присъстваха съвременници на митрополит Борис Неврокопски. Сред тях бяха дъщерята на неговия личен шофьор Зиновия Ганчева. Тя е единайсетгодишна, когато убиват духовния водач на епархията, но е запазила спомени за доброто му сърце, скромния живот и контакта му с хората. Митрополитът е подгреба в предверието на храма „Въведение Богородично“ в Благоевград. Цветя на гроба му постави Христина Бояджиева, която пред репортер на БТА сподели, че е била шестгодишна, когато е убит митрополита. Помня добре как се разнесе мълвата, хората бяха посърнали, тъжни, след това започна да се усеща страх, разказа тя.

Утре, от 14 часа, в епархийския център в Гоце Делчев ще има научна сесия, посветена на 125-годишнината от създаването на Неврокопска митрополия към Българска екзархия. На нея ще бъде представен сборник с материали, посветен на митрополит Борис Неврокопски.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 6 + 2 =