Мрежа

Строителството на сръбския участък на „Турски поток“ върви по график

0 322

Строителството на сръбския участък на „Турски поток“ върви по график и е предвидено да приключи към кра на тази година, заяви пред журналисти заместник-ръководителят на руската правителствена администрация Сергей Приходко преди началото на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в Сърбия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Той отбеляза, че по проекта „Турски поток“ и свързаните с него транзитни тръбопроводи в страните от Югоизточна Европа в момента се реализират мероприятия за организиране на доставки на газ по второто разклонение на този газопровод по маршрута България – Сърбия – Унгария с изход в газоразпределителния център в Баумгартен /Австрия/.

По думите на Приходко най-активно е взаимодействието със Сърбия, изгражда се магистрален газопровод на сръбска територия с дължина 402 км.

С въвеждането в експлоатация на цялата система транзитни газопроводи, продължаващи „Турски поток“, Сърбия надеждно ще осигури вътрешното потребление на газ, а също ще осъщестявва транзит на синьо гориво в страните от Централна Европа, каза Приходко.

Русия от своя страна е готова да доставя на партньорите тези обеми природен газ, за които има търсене, каза руският представител. Предполага се, че сръбският участък на „Турски поток“ ще започне в град Зайчар, на границата с България, и ще пресече границата с Унгария близо до град Хоргош. Входната мощност се очаква да бъде 13,88 милиона кубически метра газ на ден, а изходната – около 10 милиона кубически метра.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 30 − 25 =