Мрежа

Словакия забрани анкети 50 дни преди избори

0 536

Социологическите проучвания били дезинформации

Словакия забрани социологическите проучвания на настроенията на избирателите преди избори, съобщи АФП.

Законът, окачествен в Европа като “безпрецедентен”, забранява анкетите 50 дни преди парламентарен вот. Управляващите леви популисти от партия “Смер” се съюзиха с крайнодесните и предложението мина със 74 на 56 гласа в 150-местния парламент.

Либералната президентка Зузана Чапутова може да наложи вето, но депутатите могат да го преодолеят със 76 гласа “за” при повторно гласуване. Наблюдатели очакват новият закон да бъде оспорен в Конституционния съд. “Словакия се превръща в държава, която ограничава осведомеността на гражданите си в навечерието на избори”, казва Вацлав Хрих от Словашката асоциация на агенциите за проучвания на пазара.

“Политиците явно се притесняват, че няма да могат да победят в една отворена и честна политическа борба”, посочват от независимия център за анализи Институт за обществени дела.

Поддръжниците на забраната на проучвания твърдят, че целта ѝ е “да бъдат защитени гражданите от дезинформации, които да им повлияят за кого да гласуват”.

Парламентарните избори в Словакия са на 29 февруари. Проучванията сочат, че на първо място е управляващата партия “Смер”, но с подкрепа от само 22% след загубата на популярност, предизвикана от убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и приятелката му.

Масовите протести след покушението на Куцияк, който разследваше връзки между политици и организираната престъпност, доведоха до оставка на предишния премиер Роберт Фицо.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 4 = 10