Мрежа

Прокурори и следователи с писмо до ЕК: Недопустима политическа намеса при избора на гл. прокурор

0 215

Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България адресираха писмо до председателя на Европейската комисия Франс Тимерман и Вела Йоурова, комисар по правосъдието, потребителите и равнопоставеност между половете заради атаката срещу съдебната власт около избора на главен прокурор в страната, съобщиха от пресцентъра на Асоциацията.

В писмото на двете съсловни организации се аргументира тяхното становище относно процедурата за избор на главен прокурор на Република България. Същата е окачествена като законосъобразна, публична и прозрачна. Изразеното мнение е мотивирано с хронологията на процедурата по избора, както и с представянето на номинирания кандидат г-н Иван Гешев в продължилото почти десет часа изслушване от Пленума на ВСС.

Отразени са и събитията, които предшестваха и съпътстват и понастоящем избора на главен прокурор на Република България, включително и публикациите в средствата за масова информация, насочени срещу г-н Гешев. Отбелязано е, че по тези публикации компетентните държавни органи в рамките на своята компетентност са извършили незабавно съответни проверки, при които не са били събрани данни за допуснати от г-н Гешев нарушения на закона.

Като осъждат опитите за вмешателство в правомощията ВСС във връзка с избора на нов главен прокурор двете професионални организации оценяват обстановката, съпътстваща неприключилия все още избор, като опит за недопустима политическа намеса и изказват своето убеждение за законността на проведената процедура.

Вижте цялото писмо:

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 4