Мрежа

Маг.-фарм. Радул Костадинов: Предозирането с парацетамол може да доведе до бъбречна недостатъчност

0 1

Радул Костадинов e магистър-фармацевт по образование, съсобственик в аптека “Вира” в столичния квартал Слатина.

– Като фармацевт какви са наблюденията Ви относно терапевтичното поведение на българина. Има ли все още практика хората да се самолекуват, когато се разболеят?

– Няма съмнение, че българинът е цар на самолечението. Все още е широко разпространена практиката на самоизписване на антибиотици, свръхупотреба на ибупрофен, парацетамол, метамизол. Не може да се отрече и фактът, че все пак се наблюдава и една положителна тенденция. Доста от младите хора имат добра информираност и все повече от тях прибягват до по-алтернативни начини на лечение като хомеопатия, билкова терапия. Това наистина е положителен момент в цялостната ситуация.

– Какви опасности крие самолечението с лекарствата, за които споменахте?

– Всъщност единственото нещо, което правят тези лекарства, е да потискат една симптоматика, която в никакъв случай не е случайна. Тук по-специално визирам високата температура, с която обикновено протичат вирусните инфекции. Наблюдава се силен страх сред хората към нея и вследствие на това едно неконтролируем прием на тежки медикаменти. А температурата всъщност е доста пагубна за вирусите и не трябва веднага да се втурваме да я сваляме.

По мои наблюдения масово българинът предозира употребата на ибупрофен и парацетамол. Парацетамолът е доста вреден и за черния дроб, и за бъбреците и неконтролируемият му прием определено дава отражение във времето върху тяхното състояние. Ибупрофенът пък е класически продукт, който потиска важния за имунитета бял кръвен ред – първата линия спрямо вируси и бактерии. Както и метамизолът – намалява левкоцитите, които са основен защитник. По никакъв начин не правим услуга на организма си, предозирайки се с тези лекарства. Даже напротив, можем да оставим белег за цял живот. Дори съм имал случай на жена с бъбречна недостатъчност вследствие на свръхупотреба на противогрипни прахчета, чиято основна съставка е парацетамол.

– Неинформираността ли е главната причина за това?

– Всъщност в повечето случаи хората са запознати, че в противогрипните прахчета се съдържа парацетамол. Аз по-скоро си обяснявам ситуацията с това, че когато човек е в работен цикъл и започне да се разболява, няма как да си вземе болничен. Затова изпива по няколко прахчета в рамките на ден, което е повече от допустимото, за да закърпи положението и да доработи деня. Вследствие на това се получава предозирането, което за мен е много опасно.

– Проявяват ли родителите своеволия относно лечението на децата си?

– За съжаление, децата са най-потърпевши от терапевтичните своеволия на родителите си. Фрапиращо е за мен да звъннеш на личния лекар и да кажеш: „Изпиши ми антибиотик, защото детето ми не се оправя”. А то всъщност не се оправя едва от вчера. Няма как човек да очаква да оздравее за ден-два. Качественото лечение става за около 5 дни. Родителите масово не осъзнават какви последствия ще има това предозиране с антибиотици, антипиретици и всякакви тежки химически лекарства върху детския организъм, чиито бъбреци, черен дроб и други жизненоважни системи тепърва се изграждат.

В държавите, към които се стремим, при температура под 38,5-39 градуса, например, изобщо не назначават температуропонижаващи лекарства. Провежда се 5-дневно симптоматично лечение, без антибиотици, през което организмът да се бори с вируса и ако инфекцията прерасне в бактериална, се пускат изследвания и евентуално чак след това се започва антибактериална терапия.

– Какви са съветите, които обикновено давате на своите пациенти?

– Оказва се, че фармацевтът е първият, най-достъпен за пациента здравен работник. Въпреки нашите съвети за преглед при личния лекар, много от хората се отказват да отидат до лекарския кабинет, най-малкото, защото там е претъпкано, чака се на опашки. И това е една спирачка за тях. Много по-удачен, а и лесен вариант, особено ако човек има доверие на кварталния си фармацевт, е пациентът да отиде в аптеката, да му зададе 2-3 въпроса и да бъде насочен към подходящо лечение на кашлица, хрема или някакъв друг симптом.

Според мен разковничето в адекватното лечение на настинките и грипа е в даването на тласък на имунитета сам да се пребори с тях. Имам един фаворит в това отношение – хомеопатичното лекарство Инфлуцид, което препоръчвам много често на пациентите си. Той може да се прилага профилактично в дългосрочен план – да се започне още от септември с 3 пъти по 1 табл. на ден. Може да се комбинира с по 2-3 табл. Шуслерова сол №3 железен фосфат, която мобилизира защитните сили на организма. Тази комбинация е съвсем базова и много ефективна за профилактика на организма. И когато човек контактува с болни, най-малкото организмът му вече ще е в готовност и ще действа адекватно.

А когато се усетят първите симптоми на разболяване, дозировката на Инфлуцид съответно трябва да се увеличи. Лично аз препоръчвам по-ударни дозировки, с по-3-4 табл. през час-два, особено през първите 3 дни, които са най-критични. Ако дотогава не пречупим нашественика, се появяват усложненията и антибиотиците, от които бягаме.

Винаги съветвам пациентите, когато използват интелигентна терапия, каквато е хомеопатията, да имат търпение. Българинът обича, когато започне някакво лечение, то да даде резултат на момента. Но не си задава въпроса, че докато се е стигнало до този момент, е имало няколко дни, през които се е влачил, подсмърчал и е усещал, че всичко го боли, т.е. той не се разболява за 1 час. Имунитетът – това са каскадни реакции, които изискват време и моменталното излекуване просто няма как да стане.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 50 = 58