Мрежа

Гърция: Отваряме пътя на Китай да се срещне с народите от ЕС

0 536

Китайският президент Си Цзинпин, който пристигна вчера на тридневно официално посещение в Гърция, разговаря тази сутрин в Атина с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, съобщи АНА-МПА.

При посрещането на китайския президент Павлопулос определи посещението му като емблематично задълбочаване на стратегическата връзка между Гърция и Китай. Гръцкият президент отбеляза, че гърците отварят пътя на Китай да се срещне, при условията на мирно сътрудничество и съзидание, със страните и народите от Европейския съюз. Павлопулос спомена и значението на китайската инициатива „Един пояс, един път“, която ще работи като мост между Китай и Запада. Гръцкият държавен глава подчерта също, че Гърция, като член на Европейския съюз и на еврозоната, е ангажирана да спазва в цялост европейското право, предава БТА.

„Имам големи очаквания от бъдещето“, каза пред Павлопулос Си Цзинпин, цитиран от гръцката телевизия Скай. Си отбеляза, че двете страни са наследници на велики цивилизации и че в отношенията между тях „не става дума за сътрудничество между две държави, а между две цивилизации“.

След срещата с Павлопулос китайският президент ще разговаря с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 3 + 5 =