Мрежа

Бисер Петков: Темата за изплащането на болничните ще продължи да се дискутира

0 429

Според министър Бисер Петков предложението плащането на първия ден от болничния да не се поема от работодателите ще продължи да се дискутира.

Той коментира ситуацията пред журналисти в Елена и заяви, че има още възможности да се търси решение, като едно от тях, примерно е да се намали броят на дните, които личните лекари разписват като болнични. Сега този брой е 14 дни, но може да се ограничи до седем, посочи министърът, предава БТА.

Според него проблемът с болничните съществува много отдавна, затова и бизнесът преди месеци е организирал дискусия, посветена на темата, като предложението тогава е било да не се изплащат първите три дни от болничния.

Петков подчерта, че решението за болничните е възможно решение, но има и още комплексни мерки, свързани със засилването на контрола, без засягане на правата на осигурените лица.

Министър Бисер Петков отбеляза, че Министерството на труда и социалната политика е заявило в проектобюджета увеличение на заплатите на работещите в Агенцията за социално подпомагане с 15 процента. Той изрази надежда това предложение да бъде одобрено от бюджетната комисия между двете четения, за да спадне напрежението и да не се стига до протестни действия от страна на служителите. Той подчерта, че това е една от формите да бъдат мотивирани хората да работят в социалната сфера и да се ограничи текучеството в системата.

В балканската община Елена министърът на труда и социалната политика беше гост на традиционния празник на Еленския бут.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 78 = 83