Мрежа

Апостол Шопов: Пловдив е моят град, в чужбина животът е много студен

0 322

Апостол Шопов е кандидат за кмет на „Тракия“, издигнат от местната коалиция НФСБ-ВМРО. Шопов е завършил образованието си в престижен университет в Германия, изградил е себе си професионално в големи немски фирми, но решава да се върне в любимия Пловдив. Като заместник кмет на Борислав Инчев в „Южен“ е натрупал административен опит и се чувства готов за управлението на „Тракия“.

-Досега бяхте заместник-кмет в Район „Южен“. Готов ли сте да станете кмет на „Тракия“?

-Ако не съм готов няма да започна тази борба. Чувствам се готов, чувствам се подготвен. 4 години имах тежък ресор- ТСУ, най- отговорната работа- отговарях за строителството и ремонтите. Смятам, че съм научил достатъчно и мога да се справя като кмет.

-Кой е най- ценния съвет, който получихте от кмета на „Южен“ през този мандат Борислав Инчев?

-Бяха много съвети. В първите месеци бях плътно до него. Той има много ценен административен опит и всеки ден даваше десетки съвети- за отношението към хората, за отношението към работата, че си 24 часа кмет, не си 8 часа. Че не трябва да идеш на работа и да чакаш 8 часа, за да си тръгнеш. Не мога да ги изброя всичките, но наистина има много безценни съвети, защото наистина има много административен опит и е добър кмет на „Южен“.

-Натрупал сте много опит в администрацията на „Южен“, а полезен ли е опитът от Германия?

-О, там опитът е безценен. През целия период, докато учех, работех. Започнах да работя, чистейки сняг пред къщите на хората. По този начин можеш да разбереш как една община се отнася към чистотата. Всеки един германец бива глобяван, ако до 9:30 не си е изчистил снега пред къщата. Затова той като добър гражданин, ако не може да си почисти- плаща на фирма да му почисти. Трябва да се почисти и входа, за това също има глоби. Работил съм десетки работи там. Работил съм в големи компании. Най- голямата ми гордост, където съм натрупал и най- много опит, е последната в която работих 6-7 години в областта на развитие електронни продукти. Там е най- голямата ми гордост, защото от един екип развихме продукти за фирмата Bosh. Те в момента използват нашия продукт в Индия, Китай, Унгария, навсякъде, където имат филиали. Това беше продукт, който симулира всички системи в колата и за да може една система да се тества в бюро не ти трябва цяла кола да я свържеш и да я тестваш, а ти трябва стент.

Ние сме го развили този стент и вече толкова години работи във филиалите на Bosh. Работейки в Германия се учиш на отношение към труда и отговорност, които са типичните немски предимства, които в България много оценяваме, но рядко искаме да спазваме и всеки път искаме да се разминаваме с работата. Ако знаете колко работят хората там, много от хората тук биха се отказали. Работил съм на поточна линия на Мерцедес, сглобявал съм двигатели. Работил съм в леярна изгарял съм се, сменял съм на смяна по 5-6 чифта ръкавици, които са изгаряли. Самият живот, когато се отделиш от града си, те учи на самостоятелност. Учи те да оценяш България и града си, който е прекрасен. Учи те да имаш различен поглед. За да се развие човек трябва да се премести и да види града си и себе си отстрани.

-Какво Ви накара да се приберете в България и в Пловдив?

-При мен никога не е стояла възможността в България да живея другаде. Пловдив е моят град, обичам си го и се чувствам прекрасно тук. Липсваше ми всичко това, което преживяваме тук- да се видиш с приятели, роднини. Това са безценни неща, които ми липсваха в Германия. Там животът е много студен. Като пример ще Ви дам последното жилище, където живеех – говорих със съседите на първия ден, когато се нанасях и на последния, когато се изнасях. Това беше всичко.

-Намираме се на паметника на Хан Крум. Това ли е мястото, от което ще започнете, ако станете кмет на „Тракия“?

-Това е един от задължителните проекти, които трябва да се осъществят. Смятам, че може да се довърши този парк. Това е наша отговорност. Славчо Атанасов ме увери, че има готов проект от негово време и ако стане кмет на Пловдив и аз евентуално стана кмет на „Тракия“, този парк ми гарантира, че ще бъде осъществен.

-А мислили ли сте кое е второто нещо, с което ще се захванете?

-Много важно за младите хора, които виждам и срещам всеки ден в „Тракия“ са детските ясли. Има проблем с детските ясли, има нужда детски площадки, които да са близо до блоковете, където живеят- не една отдалечена. Близко до блока, за да може бабата да заведе детето, да поиграе един час и да се прибере.

Има много междублокови пространства, които трябва да се подобрят, осветление липсва на много места. Това са нещата, които хората ми поставят като проблеми при ежедневните срещи с тях.

Много бих желал да се осъществи и връзката между „Тракия“ и „Южен“, но тя е на по- голямо ниво. Ако стана кмет ще помагам, но това се решава на централно ниво от кмета на града. Една връзка между „Тракия“ и „Южен“, както и връзка между „Южен“ и „Западен“ биха улеснили много трафика в Пловдив.

-Има ли по специфични проблеми, които Ви възлагат хората при многобройните Ви срещи с тях?

-За всеки е най- важен неговия проблем. Тука няколко плочки счупени за хората е най- важното. Те не се интересуват какво е през два входа. Интересуват се пред тях тревата да бъде окосена, пейката им е счупена, искат нова детска площадка. Това са ежедневните проблеми за всеки човек.

-Позитивна ли е кампанията?

-Много положително върви кампанията. Приятно съм изненадан и съм обнадежден, хората са положително настроени.

-Според Вас на 27 октомври ли ще бъде избран кметът на „Тракия“ или седмица по- късно на балотажа?

-Никой кмет в Пловдив няма да бъде избран на първи тур, навсякъде ще има балотажи.

-Какво ще кажете с едно изречение на жителите на „Тракия“?

-Нека бъдат мъдри в избора си и да ни подкрепят.

Коалиция НФСБ-ВМРО в с №67 в бюлетината за кмет, кметове на райони и общински съветници!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 69 = 74