Мрежа

Войските на САЩ започнаха да се изтеглят от районите в Сирия близо до границата с Турция

0 0

Американските войски започнаха да се изтеглят от районите в Сирия близо до границата с Турция, предаде Асошиейтед прес, като цитира подкрепяните от САЩ кюрдски сили в Сирия.

Това се случи часове, след като Белият дом заяви, че силите на САЩ в Североизточна Сирия ще се изтеглят и ще разчистят пътя пред очаквана турска офанзива. На практика те изоставят кюрдските бойци, които се биха редом с американските сили в продължилата с години кампания срещу „Ислямска държава“, предава БТА.

Решението беше взето в момент, когато Турция се готви за нападение срещу контролираните от кюрди райони в Североизточна Сирия, подчертават съставените предимно от кюрди Сирийски демократични сили (СДС). То ще навреди на борбата срещу ИД, предупреждават те.

Евентуална турска военна инвазия в северната част на Сирия ще доведе до голямо възраждане на „Ислямска държава“ и ще сведе до нула резултатите от години успешни битки срещу джихадистката групировка. Оцелелите лидери на Ислямска държава ще могат да излязат от скривалищата си, се казва още в цитирано от Франс прес изявление на СДС.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 79 − 70 =