Мрежа

„Оупън армс“ отказа корабът й с мигранти да плава до Испания

0 0

Говорителка на испанската хуманитарна група „Оупън армс“ каза, че организацията не желае да плава до южното испанско пристанище Алхесирас, предложено днес от правителството в Мадрид, заради извънредната ситуация на кораба с мигранти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителката Лаура Лануса каза, че положението на кораба е „напълно неудържимо“.

Лануса посочи, че сред мигрантите цари тревожност, има изблици на насилие, а упражняването на контрол става изключително трудно. Предприемането на 6-дневно плаване с тези хора на кораба, които са на предела на силите си, ще бъде лудост. Не можем да изложим здравето и живота им на риск, подчерта говорителката.

Потиснати от 17-дневното пребиваване на испанския хуманитарен спасителен кораб, четирима мигранти със спасителни жилетки скочиха в морето, за да се опитат да доплуват да италианския остров Лампедуза, предаде АП.

Няколко членове на екипажа скочиха след тях, за да ги спрат и върнат на кораба.

Дни наред „Оупън армс“ е на котва на около 300 метра от Лампедуза, но италианският вътрешен министър Матео Салвини му отказва достъп.

През последните дни 40 мигранти бяха отведени на брега, защото са болни, психологически изтощени или непълнолетни. На борда останаха 107 мигранти.

Основателят на „Оупън армс“ Оскар Кампс публикува в Туитър видео за опита на мигранти да се доберат до брега с плуване.

Франция обеща да приеме 40 души от „Оупън армс“, съобщи днес министерството на вътрешните работи, цитирано от Франс прес.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 74 + = 79