Живко Тодоров: Всичко, което обещахме, започва да се случва в Стара Загора

https://mreja.bg/komentar/zhivko-todorov-vsichko-koeto-obeshtahme-zapochva-da-se-sluchva-v-stara-zagora/79398 Mreja.bg
Живко Тодоров: Всичко, което обещахме, започва да се случва в Стара Загора


Градът е строителна площадка и аз се радвам на това

Ако тръгна за трети мандат, ще искам в листата за общински съветници на ГЕРБ освен хора от партията да има и безпартийни професионалисти, казва кметът

- Г-н Тодоров, как ще коментирате предложението на вицепремиера Томислав Дончев общините да обложат с допълнителен данък тези свои жители, които работят, и по този начин да си осигурят допълнителни приходи?

- Това е дадено като опция, аз обаче не мисля, че много общини ще прибегнат към нея. Защото, ако се въведе допълнителен данък, това означава по-голямо данъчно бреме, а оттам и по-малки възможности за инвеститорите. Така че това за общините е нож с две остриета. По-скоро не мисля, че то ще сработи.

- Т.е. общините имат други алтернативи, за да получават приходи.

- По-скоро общините

трябва да търсят

как да вдигат нивото

на бизнеса

- в строителството и в стопанските елементи, за да се получават по-големи данъци, вместо да вдигат данъците и заради това да бягат инвеститорите. За нас е по-добре да се придържаме към ниското данъчно бреме, което е в момента, и да привличаме повече инвеститори.

- Една от крачките тук са 83-те дка улици, които общината изкупи от частна фирма, за да осигури нормален достъп на други фирми до пътищата в района на бившия азотно-торов завод.

- Ами да. Благодаря на правителството и лично на премиера, че се ангажира с този проблем. Дадоха ни 300 хил. лв. На последната сесия решихме да купим тези улици и така решаваме проблема на 80 фирми. А зад тях има около 3 хил. дка земи, които тепърва предстои да се разработят, защото вече ще имат инфраструктура и улици.

- Продължава ли Стара Загора да е строителна площадка - това е първото впечатление на всеки, който посети града?

- Да, продължава да бъде и аз се радвам на това. Е, много хора негодуват, говорят, че постоянно някъде е разкопано, че се прави, че се работи.

Искам да попитам същите тези хора: преди 8 г., когато ставах кмет, те негодуваха, че нищо не се прави. Защото в мандата на кмета преди мен беше 4-годишно безвремие - почти нищо не се случваше. В Стара Загора почти нямаше проект, който да е спечелен, който да се реализира. И това беше моята основна задача -

да направя така,

че администрацията

да работи, да се

променя градът

Да, има много проблеми, не може да го отречем. Проблемът с работната ръка, с достатъчно добри майстори, но в крайна сметка резултатите са добри.

- Не се ли забави проектът с реконструкцията на бул. “Цар Симеон Велики”?

- Забави се и строителят ще бъде санкциониран. Той си го знае. Каза: съжаляваме, но за да стане качествено, имаме нужда от повече време. Не можахме да намерим толкова работници, които да свършат добре работата в срока, който бяхме посочили. Признават си и казват: да, санкционирайте ни със срока на закъснението.

- Какво се очертава да бъде това закъснение?

- Очаква се закъснение от няколко месеца, санкцията за което ще бъде по-голяма от глобата за строителя на ул. “Граф Игнатиев” в София. Но нашият проект като стойност е много по-малък от софийския, а ние ще наложим много по-висока глоба. И няма да приемем дефектирали участъци. Всичко ще бъде по конец, когато обектът бъде предаден на общината.

- Започнаха и ремонтите по пешеходната зона на бул. “Методий Кусев”.

- Точно така. И там има проект да се направи освежаване до ул. “Гурко” на юг от общината. Няма да се подменя старият калдъръм, но там, където настилката е нарушена, ще бъде направена отново.

- Върви голям ремонт и на крайречния булевард.

- Той ще бъде ремонтиран изцяло. Както и голямата улица покрай парк “Бедечка”, която е в лошо състояние. В момента тече ремонт и на една от основните улици в кв. “Трите чучура - север”. Ремонтираме и в кв. “Самара 2”.

Ремонти текат навсякъде из града. Имаме проект и за станционната градина, която ще стане наистина едно от хубавите места в града. Скоро ще рехабилитираме и руския пазар. Ще премахнем грозните бараки и той ще заприлича на кооперативния пазар в центъра. А ул. “Кап. Петко войвода” ще стане с 4 ленти на юг до “Славянска”.

Евентуално наесен, като изберем изпълнител, започваме и зоопарка. Обществената поръчка там е за над 3 млн. лв. Дори скоро ще правим организация да затворим зоопарка и поетапно да извеждаме животните от клетките. Разбира се, под наблюдение и с грижа. Така че и зоопаркът да стане прекрасен, какъвто го искаме всички.

Ще ремонтираме и Летния театър, сега подаваме проекта и предстои да обявим обществената поръчка и за него. С една дума -

предстои целият град

да бъде почти обновен

- Къде всъщност ще местим лъвовете от зоопарка?

- Ще ги пуснем на свобода из града. (Смее се.) Това в кръга на шегата. Ще оформим временни съоръжения на територията на зоопарка, където да ги настаним, докато им ремонтират домовете.

- С какви средства се извършва ремонтът в зоопарка - общински или други?

- Със средства от Фонда на фондовете, както го наричат. Той управлява 1,2 млрд. лв. по 4 оперативни програми: “Развитие на човешките ресурси”, “Иновации и конкурентоспособност”, “Околна среда” и “Региони в растеж”.

Неговата основна дейност са структурирането и управлението на финансови инструменти, съфинансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове през програмния период 2014-2020 г.

Кандидатствахме и ни одобриха и ще реализираме този проект. След това ще вдигнем малко входната такса за зоопарка, защото той ще стане много по-атрактивен. Така парите, които сме инвестирали в ремонта, ще си ги върнем обратно. Парите за другите ремонти са от различни източници - европейски и общински.

- Кръговото движение, което се изгражда на кръстовището за Раднево в кв. “Кольо Ганчев”, също е нещо ново?

- Там се маха светофарът и вместо да стават задръствания, ще има кръгово движение с цветя по средата, за да бъде и по-красиво.

- Ако теглим чертата, колко пари бяха вложени за благоустрояването на Стара Загора през този мандат?

- Много. И въпреки че много хора говорят, че през първия ми мандат така, а през втория - иначе, искам да кажа на всички: втория мандат аз го оценявам като по-успешен от първия.

В първия мандат работихме предимно да активираме общината да направи повече проекти и да реализира една част от тях. Във втория се направиха много тежки обекти. Например надлезът над жп линията София - Бургас към кв. “Кольо Ганчев”, който през следващите 40-50 г. няма да бъде ремонтиран. Дори сега ще бъде направена стълба към него, за да се качват работниците от завода за щори, велоалеята също ще бъде изградена.

Парк “Аязмото” - също. Не беше ремонтиран, откакто е направен. Знаете в какво състояние беше, сега е различно: с осветлението, с чешмата на генерал Делчев. Другият

тежък обект е новият

парк “Артилерийски”,

който до месец и половина ще бъде изцяло готов. Той е нещо уникално, защото друг нов парк върху терен от 140 дка в България от 1989 г. няма. Струва около 4,6 млн. лв., от които 3 млн. са от държавния бюджет, останалите са общински.

- А спортната зала в него?

- Спортната зала догодина, дай боже, премиерът е обещал да финансира този обект в Стара Загора.

Друг тежък обект е центърът. Досега имахме една затворена асфалтова улица за център. Като дойдат чужденци, и казват: защо не си го направите и вие центъра така, както е във Виена, в Италия, в Германия, пък ако ще и в Пловдив, и в други български градове.

Затова решихме да я затворим тази улица. Преминахме през целия негативизъм. Направихме проект, който мисля, че е хубав. Сега, като стане озеленяването и като се сложат всички елементи от този проект, ще се види, че той е нещо добро.

Другото много важно - започнахме процес по отводняване в града. Знаете, че при обилен дъжд заради наклона идват на юг много големи води по ул. “Цар Калоян”, “Хаджи Димитър Асенов”, нагоре от кв. “Лозенец”. Заради това сме поръчали големи дъждооттоци, най-големите възможни. Те ще бъдат сложени по основни улици - особено по “Княз Борис”, където изградихме голям колектор, за да може водата да влиза там и да не стига до гарата и авгогарата.

През годините този проблем не ни беше приоритетен, но е важен, защото ниската част на града се наводнява. Вече работим и до няколко месеца ще има значително подобрение в отводняването на града.

Ще назначим и хора, които по време на дъжд да почистват шахтите и да не се натрупват там отпадъци, които да пречат на отводняването.

- Казахте, че с кръговото на пътя за Раднево ще се премахне светофарната уредба. Но в града тези уредби са около 40. На едни светят секундарниците, на други не работят, на трети изобщо ги няма. Чуват се гласове да се премахне отброяването на секундите до смяната на цвета на светофара, защото шофьорите гледали секундите, а не какъв цвят свети. Какво ще се прави в това отношение?

- С реализиране на проекта “Система за управление на градския транспорт в Стара Загора” ще има синхронизиране на отделните светофари.

На 37 кръстовища

поставяме т.нар.

умни светофари,

които ще осигуряват зелена вълна за градския транспорт. До 2 месеца трябва да завършим и този проект. Секундарниците ще останат - ще бъдат ремонтирани и ще ги има.

В момента кандидатстваме и за електробуси за 48 млн. лв. Искаме да сменим автобусите си след 2 г., тогава те вече ще бъдат в голяма степен амортизирани. Ще ги подменим всички с електробуси благодарение на Европа. И замърсяването от тях вече ще бъде нула.

- Един от големите проблеми на завършващия мандат беше съдбата на парк “Бедечка” и жилищното строителство на неговата територия.

- Помните, че принципното решение е на това място да има парк, а не квартал. През юни общинският съвет одобри проекта за подробен устройствен план (ПУП) на района. Мисля, че срещу него има няколко жалби. Когато те минат, планът ще влезе в сила.

Тогава предстои заедно със собствениците на терени в общинския съвет, където са всички партии, не в администрацията, да се направи комисия, която да взема решения за замени, обезщетения и др. Нека влезе окончателно в сила ПУП и ние ще довършим с военното министерство процеса на замяна на досегашни военни имоти с общински терени, с които пък да обезщетим собствениците, които искат да строят. Имаме такава договорка с военните.

Предстои ни и друга замяна - общината ще получи от университетската болница сградата на досегашния акушеро-гинекологичен комплекс, където след ремонт ще настаним диагностично-консултативните центрове, а в замяна болницата взема част от двора, който сега е на общината. Да обобщя: така поетапно всичко, което сме обещали и гарантирали за него, започва да се случва.

- Дотук говорихме за първия и за втория ви мандат. Ще говорим ли и за трети?

- На 29 юли бях номиниран за трети мандат от събранието на моята партия ГЕРБ, отделно аз ще дам отчет пред хората в града. Но ако тръгна за трети мандат, ще искам в листата за общински съветници на ГЕРБ освен хора от партията да има и професионалисти, които са безпартийни, надпартийни, които имат принос за развитието на града. Искам в бъдещия общински съвет да има професионалисти, които да бъдат лица, които хората припознават.

- А евентуални кадрови промени в кметския си екип ще правите ли - сякаш има такива очаквания?

- Категорично да. Не само че има такива очаквания, аз също смятам, че трябва да има повече свежест при един следващ мандат, но това тепърва ще се уточнява. В следващите 2 седмици всичко ще стане ясно.

- Не е тайна, че вие заедно с кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов сте сред кметовете на ГЕРБ, определяни като отличници. Но напоследък като че ви ангажират много с партийна работа като член на националното ръководство. Не се ли разкъсвате между тези задължения?

- Аз винаги съм бил много енергичен - не ми допада, когато не правя нищо. Обичам да съм под напрежение и да върша работа, тогава се чувствам жив. За мен е удоволствие да се натоварвам със задачи и да осмислям ежедневието си.

- А какви проблеми ви поставят хората, които идват в приемните дни?

- Проблеми всякакви - от улици и тротоари до търсене на работа. Лични проблеми включително - някой се скарал с комшията. Интересно е винаги.

Никога не провеждам

сам приемните си дни,

каня на тях хора от екипа,

за да си записват. Понякога има много сериозни ситуации, има и комични. Някой ден ще разкажа с удоволствие на “24 часа” случки, ако решите да напишете нещо по-развлекателно.

- Говорим само за Стара Загора, а в общината има и 51 села.

- За селата се прави много. Не е достатъчно, но се прави много. Направихме четвъртокласния път Борово - Михайлово, който глътна страшно много пари през последните 2 г. Сега ремонтираме читалища, кметства, улици по много села, отводняваме канавки. Не сме ги зарязали в никакъв случай.

Проблемът е, че в селата данъците са много ниски и реално приходите, които влизат в общината, са нищожни. Ние ги дотираме с пари от града, които насочваме към тях. Знаете, че не сме вдигали данъците от 2012 г. Залагаме по-скоро на събираемост и на привличане на пари извън общината.

Много хора смятат, че европейските пари са даденост. Добре, като бяха даденост, защо в мандата на кмета преди мен не бяха даденост? Защото нямаше кой да се бори, защото на мен 2 дни от седмицата ми отнема да ходя на срещи по министерства. Това могат да го кажат експертите тук - как съм ходил лично да съдействам да се случват тези проекти.

Ами ние от държавната програма ПУДООС за водоснабдяване и канализация сме взели пари за “Три чучура - север”, за “Самара 2”, за “Самара 3”. Това кога ще го направим с общински пари - 20 млн. сме взели само за канализация и водоснабдяване.

А тази програма я имаше много преди аз да съм кмет. Просто се иска тук да се заложи човек и да работи денонощно. Е, който не работи, той и не греши. Много хора гледат коя плочка е крива, коя как е поставена и т.н. Затова и направихме група във фейсбук “Попитай кмета на Стара Загора”, за да получавам всички сигнали за нередности и за да мога да реагирам. И да тормозя администрацията - където има нередност, да се поправя.

Но не всичко зависи от общината. Упрекват ни, че се строи нагъсто в града. Ние работим по закон - трябва да се промени Законът за устройство на територията и задължителните отстояния между сградите да се увеличат, за да има повече празни пространства.

Това е работа на депутатите, не бива всичко да се иска от общината.

Ако един строителен предприемач е подготвил документите си според закона, главният архитект не може да му откаже да строи, нали ще ни осъди.

- Може ли някой да каже, че цялата тази активност и инициативите, за които говорим, са предизборно мероприятие на кмета Живко Тодоров?

- Който както иска, така да го възприема. В крайна сметка един кмет работи 4 г., за да покаже в края им какво е направил, но това са резултати, които ние представяме. Това всичкото го има и дали е предизборно, или не, то е изработено и направено.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.