Как храната, която обичаме, може да формира психиката на децата: необичайните тайни на плодове, зеленчуци и… готвенето у дома!

https://mreja.bg/komentar/kak-hranata-koyato-obichame-mozhe-da-formira-psihikata-na-decata-neobichaynite-tayni-na-plodove-zelenchuci-i-gotveneto-u-doma/174745 Mreja.bg
Как храната, която обичаме, може да формира психиката на децата: необичайните тайни на плодове, зеленчуци и… готвенето у дома!

Като нутриционист и здравен психолог, често чувам въпроса: „Може ли храненето да влияе на емоциите и ума?" 

Отговорът не само e „да, със сигурност", но може да се допълни с това, че според най-новите научни изследвания храната не е само гориво - тя е ключов фактор на психичното развитие, устойчивост и дългосрочно здраве. А точно за тези теми ще си говорим на Фестивала на Дълголетието на специалната Lidl сцена на 11 и 12 октомври в Sofia Tech Park.

В подготовката си за конференцията, на която ще говоря по темата „Нутриционалната психология с фокус върху здравословно хранене при децата", попаднах на няколко наистина вълнуващи изследвания, които искам да споделя - защото точно те говорят за това как нещо толкова просто като парче ябълка или купичка броколи може да промени начина, по който детето мисли, чувства и пораства.

Как фибрите, плодовете и зеленчуците влияят на ума

Едно от нещата, които ме впечатлиха, е анализ от 2024 г., който обединява множество изследвания за фибрите и когнитивните функции (Yang et al.). Той показва, че децата, които се хранят с по-големи количества фибри, често се справят по-добре със задачи, които изискват внимание, мислене и обработка на информация. Това се дължи не само на енергийния баланс, но и на мощните антиоксиданти в растенията, както и на начина, по който фибрите хранят добрите чревни бактерии. Те помагат за здравето на чревната лигавица, намаляването на възпалението и произвеждат съединения (напр. късо-верижни мастни киселини), които имат множество положителни влияние върху мозъчната функция, а от там върху когнициите и емоциите.

Друг интересен факт: в голямо кохортно проучване се наблюдава, че при юноши с по-висок прием на плодове и зеленчуци се отчитат по-ниски нива на депресивни и тревожни симптоми - друг сериозен проблем в психичното здраве на деца и юноши в глобален план (Głąbska et al., 2020). Това дава основание да вярваме, че диетата е активен играч за психоемоционалното здраве и процъфтяването на подрастващите.

Формирaне на навици от ранна възраст

Едно от най-важните неща, които ми се иска родителите да знаят е, че начинът, по който се храним вкъщи много силно формира хранителното поведение на децата. Какво имам предвид? Ето някои базирани на доказателства фактори, които влияят върху хранителните избори на децата:

  • Излагане без натиск - проучвания показват, че децата, които са излагани многократно на зеленчуци без натиск („просто опитай") в дома, развиват вкус и толерантност към повече продукти с течение на времето (Nekitsing et al., 2018).

  • Родители-ролеви модели - когато родителите хапват с радост плодове и зеленчуци, децата са много по-склонни да го направят. Рандомизирано контролирано проучване, което изследва семейна програма, насърчаваща родителите да увеличат консумацията на плодове и зеленчуци, установява, че това води до по-висок прием и при децата (Sun et al., 2021).

Ако тези теми са ви интересни, заповядайте в събота в 14:30 в София Тех Парк,  Lidl сцена, за да чуете цялата лекция и да поговорим. Достъпът ще е безплатен с карта Multisport. 

Повече за програмата вижте тук.

И още две причини да сте там на 11 и 12 октомври - още много интересни лекции за ранно детско развитие и осъзнато хранене, безплатни диетологични консултации „Говори с експерта" с проф. Людмила Иванова и д-р Татяна Матева, кулинарното шоу на Димитър Тончев, в което той ще представи атрактивни и лесни за изпълнение рецепти, съобразени с планетарната диета и възможността да си закупите подбраните продукти от производители на специалния фермерски пазар пред София Тех Парк - за първи път на локация извън пространствата пред Lidl магазини.

  • Наличност и избор - налични и лесно достъпни плодове и зеленчуци у дома, подредени по привлекателен начин и съобразени с възрастта на детето, повишават вероятността то да ги забележи, избере и хапне.

  • Позитивна атмосфера и изключване на екраните по време на хранене - спокойна среда, без напрежение и конфликти, които често се провокират от противоречиви теми по медиите

  • Включване на децата в приготвянето на храната - когато помагат в кухнята и участват в избора или подготовката, децата се чувстват овластени и включени в процеса, а освен това усвояват умения за готвене и най-важното - забавляват се и играят, което отново създава положителна връзка с храната (Dallacker et al., 2019).

Това са стратегии, които когато се приложат последователно и гъвкаво - с търпение и находчивост - дават трайни резултати. А резултатите са повече от „децата ядат зеленчуци" - това са деца, които растат с усещането, че здравословната храна е естествен избор, а не принуда. Така те ще правят по-осъзнати и разумни избори, ще изградят здрава връзка с храната и ще се чувстват по-здрави и радостни в зрелостта си.

Защо трябва да дойдеш на Фестивала на Дълголетието?

На конференцията ще представя не просто теория, а къде е науката към момента по отношение на влиянието на храната върху психичното здраве и как можем да насърчим здравословни навици както чрез избора и качеството на храната, така и с адресиране на психо-социалните фактори за хранителното поведение. Семейното хранене е мощен инструмент за влияние и промяна на общественото здраве, а то е в ръцете (и кухните) на всички нас! 

Михаела Белорешка - Нутриционист и Здравен психолог

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.