Мрежа

Италианският президент даде още 5 дни на партиите, за да формират правителство

0 215

Италианският президент Серджо Матарела даде на партиите в страната още пет дни, за да се опитат да намерят начин да формират правителство, обяви той в четвъртък вечерта, пише европейската редакция на Politico.

Въпреки че президентът не успя да осигури ясен път напред, членовете на „Движението 5 Звезди“ (Д5З) дадоха на партийните лидери да продължат преговорите с лявоцентристката Демократическа партия – ход, който може да се окаже решаващ в следващите дни, предава „Фокус“.

Ситуацията „изисква бързо решение, за да бъдат спазени предстоящите срокове“, включително встъпването в длъжност на новата Европейска Комисия и трудните икономически решения, заяви Матарела.

Държавният глава прекара деня в консултации с лидерите на политическите партии в опит за намиране на изход от политическата криза, която бе предизвикана преди две седмици от лидера на „Лигата“ Матео Салвини, който изкара партията от коалиционното правителство с Д5З и се задълбочи с оставката на премиера Джузепе Конте.

От президента зависи да вземе решение за следващите стъпки, включително дали да свика извънредни избори или да назначи ново правителство въз основа на алтернативно мнозинство в парламента. Но Матарела заяви, че не е в състояние да вземе решение в четвъртък и следователно ще свика делегациите на партиите обратно за втори кръг консултации следващия вторник.

Той добави, че настоящата ситуация изисква силно политическо мнозинство и ако то не може да бъде намерено в парламента, той ще свика нови избори.

Делегацията на Д5З, най-голямата в настоящия парламент, беше последната, която се яви пред президента в късния следобед. Според изявление до пресата от партийния лидер и напускащ вицепремиер Луиджи Ди Майо, партията „не се страхува от нови избори, но сме ангажирани да изпълним това, което обещахме на италианците“. Политикът избори 10 политически приоритета, върху които Д5З иска да се фокусира преди да отиде обратно до урните и заяви „започнахме разговори, за да проверим дали има солидно мнозинство в парламента.

Ди Майо не спомена левоцентристката Демократическа партия (ДП) в изявлението си, като предизвика съмнения дали подкрепя връзката с групата. Но по-късно членовете на неговата партия му дадоха мандат да преговаря с ДП.

От ДП по-рано в четвъртък потвърдиха пред Матарела, че фракцията е отворена за идеята да формира проевропейско правителство с Д5З – ако популистите са склонни да преразгледат миграционната политика на изходящото правителство, както и своята практика на директна демокрация. Д5З използват онлайн платформа, за да събират мненията на привържениците си и на базата на това взимат решения, но критиците поставят под въпрос надеждността й.

Лидерът на лявоцентристите Никола Цингарети намекна също, че Конте ще бъде изключен от новото правителство.

„Имаме нужда от пълно отделяне от правителството на „Лигата“ и Д5З“, каза още лидерът на ДП пред пресата след срещата с Матарела.

Но ляво-популистката партия не харесва исканията на Цингарети: „Ние сме най-голямата партия в парламента и няма да оставим ДП да диктуват своите правила или да слагат вето на които и да е имена“, заяви Манлио ди Стефано, представител на Д6З.

Междувременно делегацията на „Лигата“, водена от Салвини, другият вицепремиер, каза на Матарела, че са готови да сключат мир с Д5З, ако единственият друг вариант е съюзът ДП-Д5З, който ще обърне всички реформи на правителството, което напуска.

„Искаме италианците да вземат решение чрез избори, но тъй като Д5З вече се обърнаха на 180 градуса за много от червените си линии, ако са готови да продължат напред с тази коалиция, с нов и подобрен екип, който да приеме амбициозно бюджетно законодателство, без да бъде ограничен от изнудванията на Брюксел, тогава можем да обсъдим [подновяване на партньорството ни]“, каза Салвини пред журналисите, след като напусна офиса на Матарела.

Много анализатори тълкуват забележките му като предложение към Ди Майо да замени Конте с някой друг. Италианската преса съобщи за спекулации миналата седмица, че Салвини вече е предложил това на лидера на левите популисти, но лидерът на Д5З отхвърли тези съобщения като „фалшиви новини“. Според двама официални представители на Д5З, фракцията подкрепя ново правителство на Конте.

От ДП обаче предполагаемо са предложили Марта Картабия, една от топ съдиите на Италия и Паола Северино – известен професор по наказателно право и бивш правосъден министър в правителството на Марио Монти, като компромисни кандидати за премиер в евентуална коалиция ПД-Д5З, според редица медии.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 69 − = 65