Традиционната напитка вече не се пие само вечер със салата
В последните години коктейлите с ракия добиват все повече популярност в баровете, а това лято са едни от най-предпочитаните напитки в града. Националният алкохол излиза от стереотипното разбиране, че се консумира само вкъщи на вечеря и намира място в модерни коктейли.
"По този начин много чужденци преоткриват страната ни, а ние, българите преоткриваме вкуса на ракията“, казва един от популярните бармани Николай Вангелов. Той добавя, че хубавата ракия, каквато е "Стралджанска", е много добра основа за забъркване на алкохолни миксове. „По този начин наблягаме на нашенското, а ракията не е само алкохол, който може да се пие вечер със салатката", обяснява Вангелов.
Николай е сред барманите, които се опитват да популяризират ракиените коктейли и
не спира да експериментира
с традиционния български алкохол. Занимава се с барманство от 16 години и името му стои зад множество нови коктейлни рецепти.
"Всичко започна от това да изкарам едно лято зад бара, но от година след година прерасна в професия и страст", разказва той. Днес Вангелов има зад гърба си над 60 национални и международни турнира и е основател на училище за шоу бармани. Един от най-добрите е в атрактивното приготвяне на коктейли. Освен да жонглира с бутилките и шейкъра, знае как да приготви добре балансирана алкохолна напитка. "В световен мащаб сме на доста високо ниво, особено барманите в София", казва той.
Според него на първо място и в тази професия е доброто отношение към клиентите. "Да направиш коктейл е като да дадеш храна на гостите. Трябва да е добър вкусът и добър видът на напитката", обяснява Николай.
Сред тези с добър вид и вкус особено силно се отличават коктейлите с ракия. Николай и неговият колега Александър Симеонов правят
вариации на популярни коктейли,
но с традиционния български алкохол - "Блъди Мария", "Стралджа хайбол", "Стралджа шприц" и "Стралджа олд фешън".
В тях използват ракия „Стралджанска“, а причината да изберат нея e, че вкусът й е добре балансиран.
Именно популяризирането на модерната, умерена консумация на националната напитка е мисията, зад която застава тази българска марка. До ден днешен ракията отлежава в български дъбови бъчви, които се произвеждат от най-стария бъчвар у нас бай Вълчо. Те придават интересните нотки във куса на „Стралджанска“.
"Рязък завой в коктейлната култура на българите имаше преди 5 години. Тогава популярност добиха барманските конкурси и това накара много бармани да вдигнат нивото си. Клиентите започнаха да се доверяват на барманите и да експериментират с напитките", разказва Александър Симеонов, който се занимава с барманство от 15 години. Според него ракията е алкохол с характер и предлага различни вкусове, а консумирането й по традиция се случва бавно, с мярка и мерак. "Чужденците са много любопитни към ракиените коктейли, защото искат
да опитат нещо интересно
и локално - добавя Александър. - Много хора отначало са скептични за коктейлите с ракия, но ги пробват от любопитство и много им харесват." За последните 5 години коктейлната култура на българите се е подобрила в пъти. Ако преди са се предпочитали много силноалкохолни напитки, сега предимно се поръчват по-леки и по-семпли, които се приготвят лесно.
От избата производител на „Стралджанска“ - „Вила Ямбол“, смятат, че подобно на коктейлната култура и консумацията на ракия се е променила в последните години. Вече се наблюдава много по-засилен интерес към премиалните марки, а клиентите имат по-високи изисквания и критерии към напитките. „Стралджанска“ се предпочита от хората, които искат
да се възнаградят за успехите си.
Ракията е с висок градус, но вкусът й добре се балансира с битери например, а някои коктейли дори могат да станат с по-ниско алкохолни съдържание дори и от популярните напоследък сайдери. Приготвянето им вкъщи е лесно и бързо.
Специално за читателите на "24 часа" Николай Вангелов и Александър Симеонов препоръчват една от лесните рецепти за ракиен коктейл - "Стралджа олд фешън".
А всички рецепти на останалите ракиени интерпретации на коктейли са на http://straldjanska.online/ .
СТРАЛДЖА ОЛД ФЕШЪН
Съставки:
Стралджанска ракия – 60мл
Гроздова меласа (сироп от кафява захар) – 5мл.
Ангостура битер – 2 даша
Техника за миксиране: разбъркване
Чаша: рокс
Описание: Олд фешън е дефиницията за коктейл. Елегантна комбинация от класически съставки.
Захарен сироп, битер и лек портокалов аромат подчертават характера на основната съставка - Стралджанска ракия. Гарнираме с дехидратиран портокал.
Източник: https:www.24chasa.bg