Мрежа

Златната свирка за световното по ръгби мина през България, национали в клип за турнира

0 1

На 20 септември в Япония стартира 9-ото световно първенство по ръгби. За първи път турнирът ще се проведе в Азия.

Мондиалът на контактния спорт, който започва съществуването си през първата половина на ХIХ век, е известен с дългия си формат. Той ще продължи до 2 ноември.

Участниците на световното са 20, а в квалификациите се включиха 93 държави.

По 2 интересни начина, макар и индиректно, връзка с шампионата има и България.

През страната ни премина златната свирка, с която бе дадено началото на откриващия мач между домакините от Япония и Русия.

Тя бе донесена у нас от Рон Рутланд и Джеймс Оуенс. Двамата бивши ръгбисти направиха с велосипеди забележително пътуване от 18 500 км из Европа и Азия – от Лондон до Токио – и пристигнаха точно за старта на световната купа по ръгби.

Дългият им

преход е

благотворителен,

като набраните средства ще отидат за фондацията за подпомагане на деца ChildFund.

Колоездачната експедиция отне 231 дни и премина през 23 страни, една от които бе България.

За южноафриканеца Рон Рутланд това бе трето екстремно начинание. Първо той премина с велосипед през цяла Африка, а след това направи същото и в Монголия. Сега целта му е да помогне за набиране на средства за ChildFund.

Джеймс, роден и израснал в Хонконг. Той се присъединява към ChildFund Pass It Back през 2015 г., вдъхновен от ангажимента на програмата да използва спорта, за да помогне на децата и младежите в неравностойно положение да изградят устойчив живот и да се справят с предизвикателства като бедността.

Понастоящем Джеймс е регионален оперативен служител в ChildFund. Голям фен е на приключенията. Именно това му бе в помощ по време на пътуването от Лондон до Токио.

То продължи 7 месеца и половина. Тръгвайки от английската столица, Рон и Джеймс минаха през Франция, Белгия, Холандия, Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Румъния, България, Турция, Иран, Пакистан, Индия, Непал, Мианмар, Тайланд, Лаос, Виетнам, Китай, Хонконг и пристигнаха в Япония.

С тях през всичките тези страни мина въпросната златна свирка, дала началото на световното първенство.

В България смелчаците прекараха 3 дни. Рон и Джеймс показаха на феновете на ръгбито у нас златната свирка за световното. Това стана след специално организиран демонстративен мач в София, който се изигра пред гостите.

По принцип в ръгбито традицията повелява да има задължително трето полувреме. При него в духа на спортсменството играчите от двата отбора се събират и се черпят най-често с бира.

Това се случи и у нас. В столичен пъб ръгбистите на софийския “Локомотив” и “Мърфис” се забавляваха в компанията на Рон и Джеймс.

Двамата пътешественици разказаха обширно за начинанието си и неговата благотворител цел.

Те подариха на

двата отбора по

една топка,

с каквато ще се играят мачовете на световното първенство.

А също така българските ръгбисти получиха и фланелки, които прокламират благотворителната им клауза. Средства се набират чрез влизане в сайта, където има сметка, на която да се превеждат даренията.

Гостите разгледаха столицата, но на следващия ден трябваше да продължат пътя си и затова си легнаха рано. От София Рон и Джеймс поеха към Пловдив, където също разгледаха града и най-вече старата му част.

Двамата бивши ръгбисти бяха впечатлени много от страната ни, която посещават за първи път.

Преди 4 г. за миналото световно те също са провели подобно колоездачно пътешествие, но тогава пътят им не е минал през България.

Двамата обещаха, че за следващото през 2023 г. отново ще се отбият в родината ни. Тогава те пак ще носят златната свирка. Даването на началния сигнал на световните с нея вече се превръща в традиция, нещо като запалването на олимпийския огън.

Другата връзка на България със световното първенство е специално заснет видеоклип, който по време на шампионата ще служи за промотирането му и популяризирането на спорта въобще.

В него участие вземат три наши момчета – Цветан Рашев, Цветостин Цветков и Петър Николов. Те са част от мъжкия национален отбор по ръгби.

Избрани са

измежду 15

състезатели

на кастинга, проведен от английската агенция, заснела клипа. В него може да се видят различни моменти от играта като тъч, подавания, блокиране и спонтанна схватка.

Така по време на световното чак до 2 ноември в Япония и Англия то ще бъде рекламирано от въпросните български момчета.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 68 + = 71