Мрежа

Здравният министър проф. Асена Сербезова с нова заповед. Влиза в сила от…

0 1 071

Влиза в сила и актуализиран списък на държавите по цветови зони

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова издаде нова заповед.

 

Тя влиза в сила от утре (7 януари – петък).

Считано от 7 януари, лицата, пристигащи в България от страни, попадащи в „червената зона“, се допускат на територията на страната след представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на аналогичен документ. Едновременно с това трябва да има и отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест.

 

Това гласи новата заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, издадена на 5 януари, информират от пресцентъра на здравното министерство.

 

Ако българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България, както и членове на техните семейства, не представят нито един от посочените документи (за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест), ще бъдат допускани на територията на страната и ще се поставят под 10-дневна задължителна карантина.  Карантината не подлежи на отмяна.

 

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства,

представили само един от горепосочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина. Тя обаче може да бъде отменена, в случай, че лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

 

Също считано от 7 януари влиза в сила актуализиран списък на държавите по цветови зони.

В „зелената зона“ влиза Румъния. В „оранжевата зона“ от същата дата попадат Австрия, Унгария и Люксембург. В „червената зона“ преминават Аржентина, САЩ, Канада, Австралия, Финландия, Швеция, Италия, Испания, Португалия, Черна гора, Малта и др., пише vesti.bg.

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 77 − 68 =