Мрежа

Вучич: „Мини Шенген“ не е нова Югославия, а по-добър живот за хората в региона

0 215

„Днес ще говорим за една мечта, а това е Западните Балкани на 21 век.“, каза премиерът на Северна Македония Зоран Заев, откривайки пресконференция в Охрид след тристранна среща със сръбския премиер Александър Вучич и албанския премиер Еди Рама, посветена на инициативата „мини Шенген“ за свободно движение на хора, стоки и капитали в Западните Балкан, съобщи порталът Б92.

Заев оцени, че инициативата ще направи Западните Балкани по-добро място, ще подобри условията на живот, ще помогне на младите хора да останат в родните си страни и ще привлече нови инвеститори, границите ще се преминават само с лични карти и страните ще признават взаимно всички документи, предаде БТА.

Заев покани и другите страни от западните Балкани да се присъединят към инициативата.

Сръбският президент Александър Вучич каза на пресконференцията, че в Западните Балкани трябва да се създаде среда на нормални отношения, а не на конфликти и омраза.

„За Сърбия това е важна инициатива и с гордост мога да кажа, че за кратко време договорихме важни неща за нашите граждани“, каза Вучич. Той обясни, че „мини Шенген“ не означава формиране на нова Югославия, а процес, който дава възможност за по-добър и качествен живот на хората в региона.

Албанският премиер Еди Рама каза, че идеята не е да се поделят Западните Балкани, които и без това са разпокъсани, а да се обединят всички страни от региона. Той подчерта, че инициативата е вътрешно желание на страните участнички, а не резултат от външен натиск или внушение.

Рама изрази желание в процеса да се включи и Косово. „Пет години от началото на Берлинския процес участието на Косово не е поставяно под въпрос“, каза той.

Рама се пошегува, че не приема понятието „мини Шенген“. „Висок съм 192 сантиметра. Нямам желание да бъда нито миниюгославянин, нито велик албанец, а желая мирен живот за гражданите“, каза албанският премиер.

Той съобщи, че следващата среща по инициативата „мини Шенген“ ще бъде на 21 декември в Дуръс и на нея ще бъде поканен върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 68 − 62 =