Мрежа

Временно е спрян строежът на газопровода „Северен поток-2“ (Обновена)

0 0

Швейцарската фирма „Олсийз“ (Allseas) – подизпълнител на проекта „Северен поток – 2“, временно е спряла работа по газопровода, докато не получи разяснения във връзка със санкциите, наложени от САЩ, предадоха ТАСС и БТА.

„Олсийз“ преустанови прокарването на тръбопровода до получаване на разяснения от юридическо, техническо и екологическо естество“, се казва в съобщение на компанията оператор по проекта „Норд стрийм 2“.“Приключването на проекта е важно за сигурността на доставките на горива в Европа.

Ние ще работим съвместно с компаниите, участващи в проекта, върху приключването му в най-кратък срок“, уверява фирмата.Законът за санкции срещу проектите за газопроводи „Северен поток – 2“ и „Турски поток“ дава на президента на САЩ Доналд Тръмп 60 дни, за да наложи санкции на корабите, които полагат тръбите, и на чуждестранните лица, които ги подпомагат, отбелязва ДПА.

Правителството на Германия изрази днес съжаление във връзка с влизането в сила на американските санкции срещу газопроводите и смята, че те представляват намеса в европейските работи, предаде ТАСС. Координаторът на трансатлантическото сътрудничество към правителството в Берлин Петер Байер заяви, че федералното правителство няма да предприеме ответни мерки след санкциите на САЩ, посочва ДПА.

Ролф Мютцених, който оглавява групата на Германската социалдемократическа партия в Бундестага, разкритикува санкциите като „шантажистки методи“ на Вашингтон. „За Тръмп ЕС и Германия явно не са партньори, а васали, които плащат данък“, заявява той в интервю за ДПА. Според германския парламентарист действията на американския президент, одобрил санкциите, са нова стъпка, която ще влоши трансатлантическите отношения.

Говорител на ЕК разкритикува днес американските санкции срещу компаниите, участващи в изграждането на „Северен поток-2“, предаде Франс прес. Той заяви, че ЕС по принцип е против налагането на санкции на европейски предприятия, извършващи законна дейност.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 1 + 2 =