Мрежа

Вратарски автогол

0 857

Решението да не бъдат картотекирани играчи на този пост извън ЕС е горе-долу толкова малоумно, колкото последвалите обяснения на шефа на техническия комитет

“Както често се случва, ще започна с брадат виц от времето на развития социализъм. На 7 септември 1986 г. в НДК върви тържествено събрание, посветено на 75-ия рожден ден на другаря Тодор Живков. На трибуната оратор говори пламенно и напевно за живота на Първия, повечето от делегатите дремят в удобните кресла. По едно време незнайно откъде в залата се шмугва огромен плъх и настава суматоха. Чуват се викове: “Убийте го, убийте го!” Един от задрямалите делегати се събужда и крясва: “И сина му, и сина му!”

Ако сменим “убийте го” с “изгонете го”, а “сина му” с “баща му” и обратно, ще станем съпричастни на емоциите, които владееха сърцата и умовете на над милион българи, може би и над два милиона, в понеделник вечерта.”

Просто не мога да повярвам, че този текст съм го писал преди цели пет години. Тогава треньорът на националния отбор Любослав Пенев пусна като титуляр срещу Норвегия в европейска квалификация Николай Михайлов вместо играещия прекрасно в групите на Шампионската лига вратар на “Лудогорец” Владислав Стоянов.

Във вторник имаше заседание на най-висшия орган на БФС, движещ всекидневните дела – изпълнителния комитет.

Да оставим настрана, че нямаше съобщение, че изобщо ще има такова заседание, както и какъв е дневният му ред. Но една от последните гласувани точки беше толкова безумна и безобразна, че с право възмути дори малцината, които бяха благоразположени или поне безразлични към настоящото управление на футбола ни.

“Ръководните фактори в българския футбол също така приеха предложението за налагане на глоби и наказания на четвъртите съдии, съдийските наблюдатели и делегатите на двубои от вътрешното първенство при неспазване или незадоволително изпълнение на служебните им задължения, както и предложението на треньорската школа за забрана участието на вратари с паспорти от държави извън Европейския съюз в професионалния ни футбол от началото на състезателната 2020/2021 година”, се казва в официалното съобщение на сайта на футболния съюз.

Всеки нормален човек си превежда последното изречение (предните нямат абсолютно никакво значение и реален смисъл) като това, че се обяснява на вратаря на “Левски” Милан Миятович да си търси друга работа, понеже негова резерва е Николай Михайлов – синът на президента на БФС Борислав Михайлов. Всъщност единственото по-глупаво нещо от въпросното решение бяха оправданията след него. Първо, че правилото няма да важи за вратари с вече сключени договори, макар че всеки знае, че договорите се подновяват доста преди да изтекат, и като знаеш, че не те искат, какъв ще ти е стимулът да преподпишеш.

И, второ, нескопосаните обяснения на бившия ректор Лъчезар Димитров, който се оказа шеф на някаква техническа комисия (а не треньорската, както пише в съобщението на БФС). Той нарече решението “пилотна стъпка в правилната посока”, като, разбира се, никой не разбра защо пилотната стъпка е в посока сина на президента, а не в посока централните нападатели, които не могат да уцелят вратата в мачовете на националния отбор. Е, като изключим натурализираните бразилци.

Лошото е обаче, че Пацо Илиев пазѝ като Тигър срещу “Ференцварош” и не виждам как Балъков ще го остави резерва за сметка на Ники Михайлов в предстоящите мачове на националния отбор.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 28 − 21 =