Мрежа

Външно с подробности за напускането на заподозрения в шпионаж руски дипломат

0 322

Във връзка с появили се медийни информации относно действия на руски дипломат на територията на Република България, уточняват следното:

В петък в МВнР бе проведена среща с посланика на Руската федерация относно руски дипломат, акредитиран в България, за действията на когото бяхме сезирани от Прокуратурата на Република България и от ДАНС. От българска страна бе отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа.

Припомняме, че съобщението на МВнР е свързано с информацията, че първият секретар в посолството на Русия в България шпионирал у нас. Установено е било, че месец септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

„След като от руското посолство ни уведомиха в понеделник вечерта, че въпросният дипломат не е напуснал територията на страната, руският посланик бе поканен днес на среща в 10 ч в МВнР. Връчена му бе нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България“, казват още от МВнР.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 59 = 66