Мрежа

Вижте как протича изборният ден в областните центрове (Обновява се)

0 429

РУСЕ

Изборният ден в община Русе започна нормално, като до 7,30 часа не са постъпвали сигнали за нарушения или неотворени секции, чийто общ брой е 217. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия в Русе Николай Братованов.

Пет от местата за гласуване са допълнителнo разкрити, а две са подвижните секции за хора с физически увреждания, предаде БТА.

Братованов обясни, че председател не се явил в една от секциите, а в друга – секретарят. Това не е попречило на началото на изборния ден. Ако председателят и секретарят не се явят в секциите си, ще бъдат подменени.

Избирателите с право на глас в общината са 141 305. От тях трима са столетниците, а 610 са младежите, които са навършили наскоро пълнолетие и ще могат да гласуват за първи път.

Kандидатите за кметския пост на града са 11, а за 51 места в Общинския съвет се борят 392 души, разпределени в 20 листи – на партии, коалиции и един инициативен комитет.

Братованов информира, че три социологически агенции ще следят изборния резултат в Русенско по метода екзитпол.

От полицията информираха, че повече от 400 служители на МВР бдят за сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите в Русенско в изборния ден.

СМОЛЯН

Изборният ден в 10- те общини в Смолянска област започва в 271 секции, в които е организиран вота, съобщиха от Общинските избирателни комисии. Общо 95 215 са избирателите в областта, които могат упражнят правото си на вот за кмет на община и съветници, според данни от предварителните избирателни списъци. В 42 села се гласува и за кмет на кметство.

Кандидатите за кметове на 10-те общини в областта са 40. Всичките 10 общински кмета в Смолянски регион от приключващия мандат се кандидатират отново.

Претендентите за кмет на най-голямата община в областта – Смолян, са седмина. Избирателните списъци в община Смолян наброяват 33 995 гласоподаватели, които могат да гласуват в 89 секции.

РАЗГРАД

Изборният ден в Разградска област започна в спокойна обстановка, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Към 7.20 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК.

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ е преминала без проблеми. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции са ангажирани близо 200 полицаи и пожарникари, които отговарят за реда и спокойствието в региона.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Разград издават и в днешния ден удостоверения на граждани, изгубили, откраднали или повредили личните си карти, за да могат да упражнят правото си на глас, уточняват от полицията.

До 26 октомври полицията в Разград е работила по 22 сигнала, свързани с изборите. По всички са извършени проверки, приключени в рамките на 48 часа и докладвани в прокуратурата. От Областната дирекция на МВР припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени и лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на хората.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

В изборите за местна власт във Великотърновска област право на глас имат 210 145 избиратели. Общият брой на секционните избирателни комисии в десетте общини на областта е 415, както и пет подвижни избирателни комисии и девет, разкрити в болнични заведения и старчески домове, съобщиха от Областната администрация във Велико Търново.

Броят на гласоподавателите в областния център Велико Търново е 70 858, разкритите секции за гласуване са 142, от които три са в болничните заведения. Шестима са кандидатите за кмет на областния център Велико Търново, а 262 са регистрираните кандидати за общински съветници. Най-възрастния гласоподавател в общината е на 101 години от село Арбанаси, в деня на вота двама души навършват 18 години.

В Горна Оряховица броят на хората, имащи право на глас е 40 858. В Свищов гласоподавателите са 29 704. В Павликени гласоподавателите са 20 550, в Лясковец – 11 310, в Полски Тръмбеш – 11 855, в Стражица – 11087, в Елена – 8134, в Златарица – 3702, а в най-малката община от областта – Сухиндол, право на глас имат 2087 души.

ХАСКОВО

Всички изборни секции в община Хасково отвориха и започнаха навреме изборния ден. Това съобщи председателят на ОИК Пламен Лечев пред БТА. По негови думи навсякъде местата за гласуване за обезпечени с всичко необходимо. Няма технически проблеми. Едва в две секции не са се явили навреме членове на СИК, но това не е попречило на старта на изборния процес.

По данни на ОИК в община Хасково 78 986 души с право на глас ще имат възможност да определят органите на местното самоуправление за следващите 4 години. Разкрити са 151 секции. Една от урните е подвижна, извънредна секция е разкрита в МБАЛ – Хасково, а 79-та секция е специално пригодена за лица със затруднения в зрението и придвижването.

Освен общинския кмет в общината ще бъдат избирани и кметове на 26 села от общо 36 населени места, като броят на претендентите за кметове е 63. В 9 от селата изборът е предрешен, тъй като има само по един регистриран кандидат.

Кандидатите за кмет на общината са десет. Кандидатите за общински съветници в 41-местния орган на местното самоуправление са 344, излъчени от 20 листи. Във вота са ангажирани 1219 членове на секционни избирателни комисии. Правата на участниците в него ще защитават 800 застъпници на 8 политически сили плюс независим кандидат.

На територията на областта 207 032 е броят на гласоподавателите в 11-те общини. Разкритите секции са 471.

КЮСТЕНДИЛ

Започна изборният ден в Кюстендил, разкрити са 112 избирателни секции, две са подвижните, съобщи за БТА председателят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Кюстендил Венцислав Механджийски. На места се е наложила смяна на членове на секционните комисии, казаха още от ОИК.

Право да участват в днешния избор за кмет на Кюстендил и за състав на местния Общински съвет имат 54 660 жители на община Кюстендил.

Кандидатите за общински съветници са 196, а за кмет на общината – четирима. Регистрирани са и 38 кандидати за кметове на кметства.

Кандидатите за съветници са разпределени в 21 листи на местни коалиции, коалиции, инициативни комитети и партии. Броят на съветниците в бъдещия Общински съвет е 37.

СЛИВЕН

В община Сливен местните избори започнаха нормално и в спокойна обстановка. Това съобщи за БТА говорителят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ – Сливен Стелли Стефанова.

В общината имат право на вот 102 697 избиратели, които ще гласуват в 187 секции. В областният град са разкрити секции в Старческия дом, в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, МБАЛ „Хаджи Димитър“, Военна болница, Следствена служба и арест. Ще има и подвижна избирателна секция с 31 избиратели, която ще обикаля града, както и няколко села.

Дванайсет са кандидатите за кмет на общината, регистрираните кандидати за общински съветници са 351. Кметове ще се избират в 28 населени места, в седемнайсет кметства ще бъдат назначавани кметски наместници, в село Трапоклово кандидатът за кмет е един.

Общо 359 служители на ОДМВР и РДПБЗН в Сливен, ще бъдат ангажирани в изборния ден и охраната на СИК, съобщиха от областната полиция.

Общо 161 388 са избирателите в Сливенска област, които имат право на глас в изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври, съобщиха от областната администрация. Те са разпределени по следния начин – община Сливен – 102 632 избиратели, община Нова Загора – 31 554, община Котел – 16 121, община Твърдица – 11 082.

ПЛЕВЕН

В Плевен и общината изборният ден започна спокойно, без сигнали за сериозни нарушения. Това съобщи Ярослав Димитров – председател на Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Плевен.

В 169 секции се очаква да упражнят правото си на вот 115 329 избиратели, в областния град те са 95 334.

За вота на избирателите се състезават 10 кандидати за кмет на община Плевен. В 17 селища от общината избират и кмет на кметство, в седем няма такъв избор, защото населението им е под 350 души.

В днешния ден получават право да гласуват за първи път 540 млади хора. Четирима столетници имат възможност за пореден път да упражнят правото си.

Димитров посочи, че са обучили над 1400 членове на СИК. На местата на неявили се членове на секционни комисии се назначават други, уточни той. Към постоянните секции са създадени и три, които са подвижни, две – в болници, една – в затвора и една – в Дом за стари хора.

В изчислителния пункт на „Информационно обслужване“ са увеличени местата за действащите оператори – общо 16, което е предпоставка за по-добра организация при приемане на изборните материали след края на изборния ден, посочи Димитров.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 89 − = 84