Мрежа

В Румъния може да въведат данък върху бакшишите в хотели и ресторанти

0 1 071

Румънското правителство предприе нов опит за налагане на данък за бакшишите в ресторантите и хотелите през септември, предава македонската електронна медия A1 On, като припомня, че преди четири години властите в Букурещ се провалиха в начинанието си.

Според представители на туристическата индустрия мярката е предложена с цел увеличаване на доходите на служителите и подобряване на стабилността на работната сила. Министерството на финансите изчислява, че облагането на бакшишите може да увеличи фискалните приходи при големи фискални дефицити, тъй като на правителството не може да се справи с разходите по нарастващите заплати и пенсии, предава „Фокус“.

Идеята за въвеждане на данък върху бакшишите бе обсъдена за първи път в началото на 2015 г., когато правителството в Букурещ прие спешна наредба, с която принуждаваше компаниите да регистрират приходите си от бакшиши в отделна фискална сметка. Тогава размерът на данъка бе предвиден за 16%. Правителството отмени мярката няколко седмици по-късно, тъй като румънската данъчна администрация не беше в състояние да осигури адекватен контрол върху приходите от бакшиши.

Туристическата индустрия обаче подкрепя идеята за облагане на бакшишите, подчертава медията.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 89 + = 90