Мрежа

В Пловдив не се разбраха за зам.-шефове и секретар на общинската избирателна комисия

0 750

Юристката Дарина Тодорова ще оглави общинската избирателна комисия в Пловдив за местния вот. Тя е от квотата на ГЕРБ и кандидатурата й мина без никакви възражения на консултациите в градската управа с парламентарно представените политически сили.

Съставът на ОИК в Пловдив е 29 души заедно с ръководството от председател, двама заместници и секретар. Общо възнаграждението им е 31 020 лева. То започва да тече от 6 септември до 7 дни след балотажа, който евентуално ще е на 3 ноември. След това им се заплаща на заседание. Председателят ще се разписва срещу 1175 лева, заместниците и секретарят – срещу 1115 лева, а членовете – срещу 1060 лева.

На консултациите не се постигна съгласие за двамата заместник-председатели и секретаря. „Предложенията са повече от местата“, отбеляза секретарят на градската управа Ангелина Топчиева, която ръководеше консултациите.  Топчиева попита представителя на „Воля“ дали се отказва от зам.-шефско място. Човекът на Веселин Марешки в Пловдив Стефан Аксиев не отстъпи. Той предложи юриста Кристиян Гьошев. Зам.-председателски места поискаха още БСП, ДПС и Обединени патриоти. За секретар пък настояха социалистите и патриотите.

„Консултациите приключват с несъгласие за ръководството на ОИК в Пловдив“, отбеляза Топчиева. И допълни, че при това положение ЦИК ще определи кои да са заместници и секретаря. ГЕРБ освен с председател ще разполага и с 10 членове, БСП – с 9, патриотите и ДПС – с по 3-ма, „Воля“ – с 2-ма и „Демократична България“ – с 1.

ОИК ще заседава в сградата на местния парламент, а не в бившия партиен дом. 50 дни преди вота трябва да бъдат определени секционните комисии.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 4 = 3