Мрежа

В новозагорското село Коньово откриват през август „Дом на доброто“ на Пророка на народа Дядо Влайчо

0 0

Вече се нанасят последните довършителни щрихи на Мемориалния комплекс „Дом на доброто“, посветен на Пророка на народа Дядо Влайчо, в родното му село Коньово.

Специален кът на Дядо Влайчо бе подреден по личните спомени на кмета на Община Нова Загора Николай Грозев от преди 40 години. Градоначалникът заедно със служителите в новоизградения комплекс оформиха вътрешното пространство, където са изложени всички запазени негови вещи, дрехи, писма, кандилото и Библията, която е носил и държал пророкът в ръцете си, и други предмети. „Изграждайки комплекса, искам повече хора да могат да се докоснат до този свят човек, да почерпят от силата му и да запазят жив спомена за него.“ – споделя кметът Николай Грозев.

Заради веруюто на Дядо Влайчо „Даром ми е дадено, даром го давам“, той остава недолюбван от тогавашната власт, а от хората е наречен „Безсребреник“. Животът му е преминал в смирено сиромашество, в служба на бедните и нуждаещите се.

Благородната инициатива за издигане „Дом на доброто“ на един от най-праведните жители на новозагорска община е по идея на кмета на Нова Загора. По думи на градоначалника това е място, където хората ще могат да усетят присъствието на един обикновен човек с необикновена дарба. Да почерпят сили от неговата вяра в доброто, да се обърнат към духовното, защото в днешно време именно вярата в доброто е най-необходима, както и хората да бъдат по-добри, по-смирени и по-щастливи.

Откриването на мемориалния комплекс ще бъде на 15 август, когато е рожденният ден на феномена, и съвпада с един от най-големите православни празници Успение на Пресвета Богородица.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.