Мрежа

Утайните езера отпреди приватизацията на „Нефтохим“ овонили Бургас

0 108

Източникът на неприятните миризми в Бургас не е „ЛУКОЙЛ Нефтохим“, а утайните езера, в които преди приватизацията на рафинерията се съхраняват отпадъците от преработената суровина. Това установила бургаската РИОСВ след сигналите от граждани и общината за обгазяване с мирис на пропан-бутан и нефтопродукти, които постъпиха миналата вечер.

Инсталациите на основната площазка на завода са в нормален технологичен режим според получените данни от собствените непрекъснати измервания на инсталациите. Веднага след регистриране на първия сигнал в 23.05 часа са били предприети действия от екипи на Единната противоаварийна служба на предприятието, като са извършени измервания на въздушната среда съгласно плана при неблагоприятни метеорологични условия. Обходени са били всички райони кв. „Долно Езерово“, откъдето са постъпили най-голям брой сигнали, но превишения на контролираните замърсители не са били отчетени, казаха от екоинспекцията.

Според РИОСВ утайните езера били причината за неприятните миризми, но МОСВ оказвало пълно съдействие за осигуряване на финансиране за отстраняване на старите екощети.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 19 = 21