Мрежа

Условно наказание за румънец, не плащал данъци за 97 автомобила (Обновена)

0 429

Условно наказание от 9 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок получи румънски гражданин за неплатени данъци в особено големи размери.

Състав на Окръжния съд в Добрич призна подсъдимия за виновен в това, че от 24 февруари 2011г. до 28 февруари 2012 г., в Генерал Тошево, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на управител на регистрирана у нас фирма, избягнал установяването и плащането на данъчни задължения по Закона за местните данъци и такси, като не подал декларации за притежавани от фирмата 97 превозни средства в двумесечен срок от придобиването им. Декларациите трябвало да бъдат подадени в отдел “Местни данъци и такси” в община Генерал Тошево. Неплатените задължения са за данъчен период 2011г. и 2012г. и възлизат на 15794,76 лева.

Мъжът бил управител на дружество, със седалище и адрес на управление в село Кардам, общ. Генерал Тошево, с основен предмет на дейност търговия с автомобили. Според анализ на материали по досъдебното производство, румънски граждани купували превозни средства от различни държави, но заради високата първоначална такса за регистрация на моторни превозни средства в Румъния, пристъпвали към по-евтин вариант. Регистрирали колите си с временни номера за максималния законов срок в страната си, като междувременно намирали лица или фирми като управляваното от подсъдимия дружество, които им помагали да се сдобият с българска регистрация на техните превозни средства. Така с пълен комплект документи и с нотариално заверено пълномощно румънските граждани получавали автомобил, с който можели да пътуват навсякъде и да се разпореждат с него. За целта били прилагани фиктивни договори за покупка на превозните средства, в които за място на сключване на сделката се посочвал един и същи град в Румъния, а за купувач процесното дружество. Почти всички договори били на една и съща цена от 150 евро, без значение на марката, модела, възрастта и състоянието на автомобила.

Придобитите по този начин превозни средства от дружеството-купувач, обаче не били декларирани пред община Генерал Тошево и за тях не били платени дължимите данъци.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 38 + = 40