Мрежа

Украйна разследва за незаконно наблюдение над бившия посланик на САЩ в Киев

0 750

Вътрешното министерство на Украйна съобщи днес, че полицията е започнала разследване дали посланикът на САЩ Мари Йованович е била обект на незаконно наблюдение от неизвестни лица, преди да бъде отзована от поста през май м.г., предаде Асошиейтед прес.

Преди два дни депутати от Демократическата партия на САЩ публикуваха документи, според които Лев Парнас, съдружник на Руди Джулиани, личния адвокат на президента Доналд Тръмп, разговаря с Джулиани за отстраняването на Йованович, предава БТА.

Министерството заяви, че украинската полиция „не се намесва във вътрешните политически работи на Съединените щати“. „Но публикуваните съобщения съдържат факти за евентуални нарушения на украинските закони и Виенската конвенция за дипломатически отношения, която защищава правата на дипломатите на територията на друга държава“, се казва в съобщението.

Ведомството подчертава, че целта на разследването е да установи дали има нарушения на украинското и международното право, или става дума за „перчене и предаване на невярна информация в неофициален разговор между двама граждани на САЩ“. Министерството е поискало от ФБР съответните материали, а украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков е дал да се разбере, че американската страна може да участва в разследването.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 70 = 75