Мрежа

Учени разработиха чип с хрущял, който да помага срещу остеопороза

0 108

Изследователи от Политехническия университет на Милано и университетската болница в Базел са разработили микрофлуиден чип, съдържащ хрущял, който може да бъде подложен на механично натоварване. Процедурата имитира условията на остеоартрит и може да помогне при разработването на нови методи за лечение, съобщава сайтът Медгаджет.

Остеоартритът е сравнително често срещан сред хората над 60 години, като 20 процента от жените и 10 процента от мъжете на тази възраст страдат от ефектите му. Въпреки това, вероятно изненадващо, няма налични лекарства, които да спрат процеса или да го направят обратим. Често единствените възможности са палиативни грижи или операция, предава БТА. 

Липсват също и експериментални модели, които точно пресъздават механичните и физиологични условия, допринасящи за остеоартрит. Това може да е в основата на неуспеха на изследователите да разработят лекарства с ефективно действие върху заболяването. На този етап в повечето изследвания върху остеоартрита се използват хрущялни експланти. Те обаче не пресъздават точно явленията, характерни за заболяването, при което механичното износване на хрущяла в ставите води до дългосрочна дегенерация и възпаление.

Новият микрофлуиден чип създава механично натоварване върху хрущяла, култивиран в него, за да имитира по-точно процеса при остеоартрит.

Специалистите се надяват да използват чипа за скрининг на нови лекарства, които могат да спрат или дори да направят този процес обратим.

В бъдеще учените смятат да моделират цяла става върху чип.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 72 − 68 =