Мрежа

Творбата „Зографът Захарий“ от Марин Големинов открива сезона в Софийската опера и балет (Снимки)

0 1

Софийската опера и балет открива всеки нов сезон с българско произведение. Сезонът 2019 / 2020 започва на 11 и 13 октомври с камерната опера „Зографът Захарий“ от Марин Големинов. Тя е по либрето на Павел Спасов и неговата монодрама „Греховната любов на Зографа Захарий”. Това съобщиха от Софийската опера и балет.

Раждането й на софийска сцена е на 17 октомври 1972 година, с режисьор Михаил Хаджимишев, художник Ани Хаджимишева и диригент синът на композитора Камен Големинов. В главната роля се изявява по един наистина забележителен начин Никола Гюзелев, който освен голям артист и певец е и прекрасен живописец. Операта се радва на голям успех.

Следват премиери в Русе – 1983 в постановка на Пламен Карталов, високо оценена от критиката, с диригент Георги Димитров, а две години след това, през 1985 и в Камерната опера на Благоевград, отново под вдъхновената режисура на Пламен Карталов, с диригент Красимир Топалов.

На 11 и 13 октомври в Софийската опера ще се вдигне завесата на премиерния спектакъл „Зографът Захарий“ с режисьор младата Зорница София.

Коя е тя?

Зорница София е кинорежисьор, сценарист, продуцент и магистър на изящни изкуства със специалност живопис. Тя е автор на три игрални и два документални филма с 19 награди, над 150 фестивални участия и 40 конкурса. Първият й игрален филм е „Мила от Марс“, следва „Прогноза“, а последен засега е „Воевода“. Режисьор е в шест телевизионни сериала, сред които „Дървото на живота“ и „Откраднат живот“ и на награждавания театрален спектакъл „Когато дъждът спря да вали“. Зорница София е член на Европейската филмова академия, Съюза на българските филмови дейци, член на жури на международни кинофестивали във Варшава, Валенсия и Пилзен и на Художествената комисия на Националния филмов център. Води интензивни практически кинотренинги у нас и в Полша за сценаристи, режисьори и актьори.

Интересното в постановката „Зографът Захарий“ на режисьора Зорница София е, че не само тя, но и целият актьорски състав в операта е изключително млад.

Валентин Ватев и Николай Войнов ще влязат в ролята на интересния образ на Захарий Зограф. В него се вплитат темите за несбъднатата обич, за вътрешния бунт на един млад човек срещу установените догми от обществото и от църквата. Те се оказват тесни за мечтите и полета на твореца Захарий.

Веселин Михайлов изпълнява ролята на Димитър, брата на Захарий, утвърден зограф, който се придържа в иконопистта и в живота към каноните. Димитър е трагичен образ- той трябва да запази братската си обич към Захарий в сянката на настъпващата смърт на жена си Християния.

Силвия Тенева и Стефани Кръстева изпълняват ролята на Християния. И двете певици изтъкват за нейния образ, че е изпълнен с чистота и с различните нюанси на любов, с много емоции и висока нравственост, която заразява. Певиците са убедени, че ще пресъздадат вярно Християния, която вдъхновява Захарий.

В ролята на майката ще се изяви Румяна Петрова. Тя благославя Бог, че я е дарил с двама талантливи синове. Нейната роля, макар и епизодична, е силна и запомняща се.

Ангел Антонов е Клисар и Четец. Тези роли, както подчертава певеца са предизвикателство за него.

Николай Павлов, Илия Илиев и Стефан Владимиров са трима ктитори, църковни дарители, които служат на богоугодни дела. На този изпъква още по-ярко светският образ на Зографа Захарий.

Постановъчният екип на „Зографа Захарий“ е този, които оформя лицето на спектакъла. В него са диригентът Велизар Генчев, сценографът Чавдар Гюзелев, авторът на костюмите Марта Миронска, хореографът Теодора Друмева и Цвета Балийска, която проведе актьорския тренинг.

Софийската опера вярва, че публиката ще бъде очарована от всеотдайното изпълнение на екипа от млади вдъхновени артисти! Вярваме, че всеки от залата ще изживее със „Зографът Захарий“ своя миг на просветление.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 13 = 23