Мрежа

Туск и Юнкер: Грешка е липсата на решение за начало на преговорите със Скопие и Тирана

0 108

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер определиха като грешка това, че държавните и правителствените ръководители на ЕС снощи не взеха решение за начало на присъединителните преговори със Скопие и Тирана, предава БТА.

Юнкер нарече липсата на решение „тежка историческа грешка“ и изрази надеждата скоро тя да бъде поправена. Много съм разочарован от снощните разговори, добави той.

Развитието на събитията не е провал, а грешка, посочи Туск. По неговите думи 24-25 от 27 държави са подкрепили предложението преговорите да започнат. Необходимо беше единодушие, ЕС е сложен политически организъм и е вярно, че понякога отнема много време да се вземе решение, допълни той.

По думите на Туск Северна Македония и Албания нямат вина и докладите на ЕК ясно показват, че са направили това, което е било поискано от тях. Тези две страни са готови за начало на преговорите и имат право да преговарят още от днес, но за съжаление няколко държави от ЕС не са готови, поясни Туск.

Той призова албанците и македонците да не се предават. Нямам никакво съмнение, че един ден ще се присъедините към ЕС, обърна се той към двата народа.

Туск и Юнкер бяха на мнение, че липсата на решение снощи не поставя края на разширяването на ЕС, а бележи краткотрайна криза. Ако ЕС иска да има уважението на света, трябва да изпълнява дадените обещания, заяви Юнкер.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 13 − 12 =