Мрежа

Теменужка Петкова: Киберсигурността е пряко свързана с националната сигурност на всяка страна

0 429

Киберсигурността е пряко свързана с националната сигурност на всяка една страна и всеки един сектор на държавното управление. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри конференция на тема „Енергийна и градска киберсигурност, България 2019“ във Военната академия, предаде БТА.

Теменужка Петкова отбеляза, че работата на еврокомисаря Мария Габриел е много важна, защото тя е поставила във фокуса на вниманието темата за киберсигурността. Заради това в началото на 2019 г. Европейският парламент и Съветът на Европа са приели програмата „Цифрова Европа“, която ще влезе в сила през 2021 г. По тази програма са предвидени 9 млрд. евро финансов ресурс, като в това число 2 млрд. евро са предвидените средства за киберсигурност, посочи енергийният министър.

Енергетиката и киберсигурността са взаимно свързани, защото енергийният сектор засяга всички хора и е пряко свързан с националната сигурност на страната, добави министър Петкова. Затова всеки един проблем по отношение на киберсигурността в енергийния сектор може да доведе до много сериозни рискове за държавата. Поради тази причина в Министерството на енергетиката се обръща специално внимание по отношение на киберсигурността. Това е причината енергийното министерство да е едно от четирите ведомствени центрове, които са определени като компетентен орган по отношение на мрежовата и информационна сигурност. В енергийното министерство са разработени мерки и политики, които да дадат възможност да се осъществява координация във всички енергийни предприятия в сферата на киберсигурността, допълни Теменужка Петкова.

Първоначалните данни показват, че електроенергийните предприятия за готови за работа при есенно-зимни условия, каза още министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите й системата е стабилна и енергийните предприятия са в много добро състояние. Осигурена и необходимата техническа готовност. „Готови сме да посрещнем есенно-зимния сезон спокойни“, изтъкна Теменужка Петкова.

Енергийният министър отбеляза, че Министерството на енергетиката извършва регулярни проверки за готовността на електроенергийните предприятия за работа при есенно-зимни условия. Проверя се готовността на трите електроразпределителни дружества, както и на Електроенергийния системен оператор. В момента се извършва проверка на територията на ЧЕЗ в област Благоевград, уточни Теменужка Петкова. Тя добави, че все още цялостната проверка на всички електроразпределителни дружества не е приключила, но първоначалните данни са оптимистични.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 92 − 84 =