Мрежа

Станишев към левите еврокомисари: Да запазим парите за кохезионна политика

0 1

Приоритет в работата на бъдещите леви еврокомисари да бъде запазването и дори увеличаването на парите за кохезионна политика. За това е настоял президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев пред тях. Той и бъдещите леви комисари обсъдиха политиките и идеите, които те ще защитават в работата си в Еврокомисията.

Ето какво разказа за срещата Станишев във фейсбук:

На среща с бъдещите леви комисари обсъдихме политиките и идеите, които #ПЕС предлага да залегнат в работната програма на новия състав на Европейската комисия. Именно това е документът, който задава непосредствените политически приоритети, както и посоката, по която ще поеме #ЕС през следващите години.

Благодарение на всеобщите ни усилия след изборите, комисарите от нашето семейство поемат ключови ресори – икономика, вътрешни работи, регионално развитие, околна среда, работни места и външна политика. Решени сме да се преборим с практиката от последните години десницата да налага тяснопартийна работна програма. Това е ключът към осъществяване на промяната, за която гласуваха голяма част от европейските граждани.

Под натиска на нашето семейство, избраната за следващ председател на #ЕК, Урсула фон дер Лайен, пое писмени ангажименти, че много от приоритетите ни ще залегнат в работата на бъдещата Комисия. Нашият силен отбор в новата ЕК ще отстоява реализирането тези политики, които представихме по време на кампанията. Сред тях са запазването и дори увеличаването на парите за кохезионна политика, пълното прилагане на социалния стълб, продължаване и адекватно финансиране за детската и младежката гаранция, създаване на фонд за справедлив преход към нисковъгледродна икономика, за да не пострадат определени страни и региони, въвеждане на минимална европейска заплата, реформа на миграционната политика на ЕС, въвеждане на програма за помощ при безработица и редица други.

Номинирани за комисари от ПЕС в новия състав на ЕК са:

Франс Тимерманс (Холандия) изпълнителен заместник-председател, отговорен за Европейски зелен пакт;

Елиза Ферейра (Португалия) – „Сближаване и реформи“;

Жозеп Борел (Испания) върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност;

Илва Йохансон (Швеция) – „Вътрешни работи“;

Марош Шефчович (Словакия) – „Междуинституционални отношения и перспективи“;

Никола Шмит (Люксембург) – „Работни места“;

Паоло Джентилони (Италия) „Икономика“;

Хелена Дали (Малта) – „Равнопоставеност“;

Юта Урпилайнен (Финландия) – „Международни партньорства“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 47 − 37 =