Мрежа

Специалисти: Рекордно бързо изместване на полюсите на Земята

0 429

Учени публикуваха обновени данни за изместването на северния магнитен полюс на Земята, които показват, че скоростта на движението му неочаквано се е повишила, съобщи Лента.

Това бе оповестено от Националното управление по изследване на океаните и атмосферата на САЩ.

Специалистите отбелязват, че от откриването му през 1831 г. севереният магнитен полюс се е изместил на 2250 километра. Той по принцип дрейфува с бавна скорост, но през последните няколко години изместването му се е ускорило до рекордните 55 километра за година. Въз основа на най-новите данни може да се прогнозира, че движението му към Русия ще бъде забавено до 40 километра за година, но скоростта му така или иначе ще остане висока, предава БТА.

Неотдавна бе публикувана актуализирана версия на Световния магнитен модел, която показва местоположението на полюсите и районите, където функционирането на компасите може да е ненадеждно. Световният магнитен модел се обновява на всеки 5 години, но тази година новата му версия стана известна по-рано. Причината за това е скоростта на дрейфуването, заради която моделът остарява по-бързо.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 4 + 2 =