Мрежа

Сензационна находка в Перперикон: Какво откриха?

Учени попаднаха на изключителна находка въпреки спряното финансиране

0 2 141

Въпреки, че държавата е спряла финансирането на учените за археологически прочувания на Перперикон, той отново изненада любителите на археологията и отминалите времена. На по-малко от 10 метра от добре изучената зала с олтара, където легендарният Александър Македонски е получил пророчеството, че ще покори целия свят е открит нов храм, свидетелстващ за езически ритуали.

Любопитното е, че новооткритата сграда е от най-добре запазените до момента в комплекса Перперикон, като на някои места стените й са високи почти 3 метра. Запазените зидове са изненадали приятно археолозите.

Към момента е видима е само източната част, като в нея ясно се разграничават периодите на езичеството и християнството.

В първия период там са провеждани жертвоприношения, както и гадателства. За това сочи оформената скала за олтар. След приемането на християнството около 5-ти век жертвеното място е заровено и използвано за склад на зърно.

Община Кърджали е отделила 85 000ллв финансиране за работа по обекта, но тези пари ще стигнат едва до началото на септември. За съжаление това означава, че учените няма да успеят да разкрият изцяло храма и той ще трябва да прекара зимата в подготвен вид, заявиха археолозите.

Те се обърнаха към служебното правителство с апел да отпусне частично финансиране, за да може да бъде завършена работата.

Източник: blitz.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 9 + = 12