Мрежа

Самоделна газова уредба причинила взрива на таксито на бензиностанция в Добрич

0 0

Самоделно преработване на газовата уредба на таксиметровия автомобил е причината за взрива на бензиностанция в Добрич на пътя за Варна, който отне живота на жена на 67 г. – съобщи временно изпълняващият длъжността окръжен прокурор на Добрич Златко Тодоров. Синът на починалата е заменил бутилката за метан с такава на пропан-бутан.

При инцидента на 14 септември, около 20 часа. пострадаха две жени – майка и дъщеря. Задната част на колата бе унищожена. В болницата бяха откарани шофьорката и майка й. Заради множество травми и разкъсвания по-възрастната жена, на 67 години, почина.

„Отидох и спрях пред колонката за метан по навик” – казала шофьорката на колата по време на разследването- добави Тодоров. Дръпнала ръчката на предния капак, операторът на бензиностанцията видял зарядката за метан, сложил пистолета и започнал да зарежда метан. После той отишъл на друга колонка за зареждане, а след няколко секунди настъпил взрив.

„Принципът на работа е еднакъв, но компонентите са малко по-различни и се поставят на различни места. Зарядката за метан стои отпред, докато тази за пропан-бутан стои в задната част на автомобила” – обяснява още Тодоров.

Има механично разкъсване на бутилката следствие на различния вид гориво, което се влага в нея, с различно налягане, каза прокурорът. Той поясни, че метанът работи на 200 атмосфери, а пропан-бутанът – на около 20. Бутилката не издържала на метана, който е влязъл в нея, защото налягането било много голямо.

На 20 август автомобилът минал на преглед, според документите не е имало въобще газова уредба – напомни още Тодоров.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 9 + 1 =