Мрежа

Само 12,4% от гражданите на Сърбия приемат независимостта на Косово

0 108

За гражданите на Сърбия косовският въпрос продължава да бъде много емоционален, много болезнен и свързан с думата предателство, така че признаването на независимостта е неприемливо за 78,5 процента от сръбските граждани, сочи проучване на Центъра за обществен диалог и регионални инициативи, представено снощи на Белградския форум за сигурност, предадоха Танюг и БТА.

Независимост като решение биха приели само 12,4 процента от анкетираните.

Представителят на Центъра за обществен диалог и регионални инициативи Никола Йович заяви, че за 58,2 процента от гражданите е неприемливо споразумение, в което Сърбия би признала в Косово в замяна на формирането на Съюз на сръбските общини в Косово и екстериториалност на манастирите. Тази възможност биха приели 20,4 процента от гражданите.

Договор, според който Сърбия би приела независимостта на Косово чрез замяна на териториии приемат 15,8 процента от гражданите, а сценарий, според който Белград получава три общини на север и Митровица като отделен район подкрепят 18,9 процента от гражданите на Сърбия.

Замяна на четири общини на север за независимост на Косово подкрепят 21,9 процента. 36,4 процента са съгласни Сърбия в замяна на признаване на Косово да получи четири общини на север, Съюз на сръбските общини южно от река Ибър и екстериториалност на манастирите. Тази възможност не се подкрепя от 44,4 процента от гражданите.

Проучването е било направено под покровителството на САЩ в края на септември върху представителна извадка на ниво цяла Сърбия, в която са участвали 1200 граждани, с възможна грешка плюс-минус 2,8 процента. Публикувано е в светлината на диалога, който е блокиран вече 11 месеца и изявленията, че до договор може да се стигне идната година, заяви Милан Кръстич от Центъра за обществен диалог и регионални инициативи.

Той каза, че заради големия брой хора без мнение – 19,2 процента, същестува сценарий, според който признаването на независимостта би могло да получи определена степен на подкрепа, а той е Сърбия да получи четири общини на север, южно от река Ибър да бъде формиран Съюз на сръбските общини и екстериториалност на манастирите.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 3 = 1