Мрежа

Русия с приятелски жест: Не закри консулството в Санкт Петербург

Москва притегна ръка за приятелски отношения с България

0 643

Бившият български зам.-външен Милен Керемедчиев заяви, че Руската федерация се е отнесла меко към нас, като е оставила дипломатическа връзка с България в лицето на генералното консулство в Санкт Петербург.

С този ход Москва желае приятелски отношения на новата власт в България след извънредните парламентарни избори през есента, смята Керемедчиев.

 

Това действие не представлява равностоен отговор от Русия на безпрецедентното изгонване на руските дипломати от предишната власт в България. Освен, че бяха изгонени 70 служителя на посолството, бе закрито и генералното консулство в Русе.

Освен това изгонените български служители на посолството и дипломатите, общо 14 на брой реално не намаляват представителите на българската държава там, тъй като имаме възможност да изпратим нови служители, които да заменят върнатите.

Бившият зам.-външен министър сподели, че е очаквал много по-остра реакция, дори закриване на консулството ни в културната столица на Русия, но за щастие това не се случи. Според него с това си действия Руската федерация опитва да има по-близки и не вражески отношения с новата власт, която ще се формира есента. Също така той смята, че българските служби трябва да проверят дали има вмешателство във вътрешната ни политика и да има наказани, ако бъдат намерени виновни.

 

Източник: lupa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 9