Мрежа

Румъния иска да си смени ресора с Унгария в ЕК и да поеме разширението (Обзор)

0 108

Румъния ще предложи да смени ресора си в новата Еврокомисия с този на Унгария, пише в. “Адевърул”. Според дипломатически източници Букурещ иска да поеме разширяването на ЕС, а за Будапеща да остане транспортът. “Би било неуместно една държава, която издига стени по границата си, да се занимава с разширяването”, твърдят източниците. Предстоят тройни преговори – между бъдещата шефка на ЕК Урсула фон дер Лайен, унгарския премиер Виктор Орбан и новия министър-председател на Румъния Лудовик Орбан.

На първо време обаче шефката на ЕК трябва да приеме номинацията на Букурещ за еврокомисар. Новото правителство предложи това да е евродепутатът Зигфрид Мурешан. Заради квотата по пол резервен вариант за Букурещ е евродепутатката Адина Валян. Първият кандидат на Румъния Рована Плумб бе отхвърлена от ЕП, а следващите двама – бившият евродепутат Дан Ника и министърката по европейските въпроси Мелания-Габриела Чиот, не бяха приети от Фон дер Лайен. Провали се и кандидатурата на бившия евродепутат Виктор Негреску, след като ЕК обяви, че свалената от власт премиерка Виорика Дънчила няма право да номинира.

38-годишният Зигфрид Мурешан поддържа добри отношения с Фон дер Лайен като зам.-шеф на групата на ЕНП в Европарламента. Единственият му недостатък е неговият пол, тъй като Урсула фон дер Лайен е пламенна защитничка на квотите по пол.

Бъдещата шефка на ЕК изпрати писмо до британския премиер Борис Джонсън, в което настоява бързо да бъде направено предложение за британски еврокомисар, за да може комисията да встъпи в длъжност на 1 декември.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 97 − 94 =