Мрежа

Рохани: Иран спира да изпълнява трета група свои задължения по ядрената сделка

0 0

Иранският президент Хасан Рохани обяви, че утре страната му ще спре да изпълнява трета група свои задължения по международното споразумение за ядрената й програма, предадоха световните агенции.

Иран ще се откаже от всички ограничения на изследванията и разработките за нуждите си в областта на обогатяването на уран. Той по-конкретно ще започне да разработва центрофуги с по-голям капацитет за обогатяване на уран, обяви иранският президент по държавната телевизия снощи, представяйки „третия етап“ от плана, предаде БТА.

Съгласно ядрената сделка със световните сили от 2015 г. Иран получи право да запази ограничени количества центрофуги от първо поколение в два ядрени реактора, припомня Ройтерс.

Иранският президент подчерта, че страната му ще спре в петък да изпълнява трета група свои задължения, тъй като „ние не постигнахме резултата, който искахме“, в рамките на подетата наскоро от Франция дипломатическа инициатива за спасяване на споразумението.

Малко по-рано специалният пратеник на САЩ за Иран Брайън Хук изключи отменянето на действието на каквито и да било американски санкции с цел улесняване на отпускането на кредитна линия на Иран в рамките на френската инициатива, отбелязва Франс прес.

Вчера Рохани даде на европейските сили още 60 дни, за да спасят ядреното споразумение.

Бъдещето на сделката се оказа под въпрос през май миналата година, когато САЩ се оттеглиха от нея, след което наложиха отново санкции на Иран, по-конкретно срещу износа на петрол – ключов сектор на иранската икономика. На 8 май тази година иранският президент обяви, че страната му ще спре да изпълнява поетапно своите задължения по споразумението, ако останалите държави по него не я защитят от американските санкции. Оттогава Иран повиши своите запаси от обогатен уран над разрешения от сделката праг от 300 килограма и започна да обогатява уран над позволеното от нея равнище от 3,67 процента.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 54 = 62