Мрежа

Родните туристи се увеличават и харчат повече за нощувки

0 215

Въпреки намалелия в сравнение с година по-рано брой на нощувките в родните хотели, през септември приходите на хотелите от тези нощувки са с 1,5% над нивото на миналогодишните, достигайки 166,7 млн. лв. Това съобщи НСИ в понеделник.

Общият брой на нощувките през септември е с 2,3% по-малък в сравнение със същия месец на предходната година.

Отливът обаче се дължи повече на гостуващите чужденци. Тенденцията, забелязана още в разгара на лятото, продължава и през септември, когато има увеличение на българските граждани с 3,3% на годишна база и намаление на чужденците с 0,1%.

При парите, които оставят в хотелите българите и чужденците, има същата тенденция – плащанията на българите се увеличават с 13,8% на годишна база, а на чужденците намаляват с 1,8%. Дори така обаче печалбите на хотелите от чужденците са все още около три пъти по-големи, отколкото печалбите, осигурявани от родни граждани. При заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди съотношението чужденци – българи също е около 3 пъти в полза на чужденците.

През септември по приходи на хотелите все още води Варненска област, следвана от Бургаска. Област София-град е на трето място, а на четвърто е Добричка област.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 27 = 34