Мрежа

Разкриха самоличността на екстремния шофьор с тротинетка от АМ „Хемус“ (ФОТО)

Тя притежава една от най-мощните тротинетки, предлагани на пазара

0 1 606

Екстремният шофьор на тротинетка, който лети по магистрала „Хемус“, се оказа известната от социалните мрежи Емили – половинката на културиста Тихомир Рангелов от риалитито „Фермата“, предава Bulgaria ON AIR.

Първоначално видеоклипът се появи в групата „Виждам те КАТ-Варна“, но след това бързо се разпространи в социалната мрежа и възмути хиляди потребители.


Експерти са категорични, че този начин на шофиране е предпоставка за пътен инцидент.
„Това абсолютно не е разрешено. Още когато се въвеждаше в правилника трябваше, това да се случва на велоалея или на пътища, където е разрешено до 50 км/ч и разбира се, в никакъв случай на автомагистрала или скоростни пътища“, категоричен е пътният експерт Емил Марков.
Александър Ботьов също се придвижва с тротинетка всеки ден. Според него обаче, дори на обозначените места за минаване невинаги е безопасно.

„В София няма много велоалеи, понякога сме задължени да караме по улицата, винаги съм предпазлив. До 30 км/ч – нищо толкова сериозно“, коментира той. Студентът определя случката от видеото като безразсъдство.
„Доста опасно, това е много висока скорост, не бих предприел подобни маневри“, заяви той.

Оказва се, че за да развие толкова голяма скорост, Емили е с едно от най-мощните превозни средства, които са на пазара. Въпреки че носи каска, действията ѝ застрашават както нейния, така и живота на останалите.

Според пътните експерти глобите за водачите на тротинетка – нарушители, не са в достатъчно висок размер. Ако кара през тъмната част на денонощието без светлоотразители – 10 лв., ако кара пиян или дрогиран – 20 лв., ако кара на аутобан или скоростен път – 50 лв. За сравнение глобата в Испания е около 500 евро.

В България все още не е въведено изискване за регистрация на тротинетките в „Пътна полиция“. Освен ако нарушителите не се заловят в момента на нарушение, няма как да бъдат идентифицирани и съответно глобени.

От Пътна полиция се въздържаха от коментар дали е установен водачът. Екип на БНТ обаче успя да се свърже с него – оказа се Емили Йорданова, популярна като транс момиче, което активно се бори за правата на ЛГБТИ хората в България.

Оказва се, че Емили защитава и друга кауза – за повече права на хората, които ползват електрически тротинетки. Тя обясни, че не е направила нещо лошо и че има кауза, свързана с електрическите тротинетки. Иска да се създаде закон за по-мощните тротинетки, които вдигат над 50 км/ч, те да могат да се движат в основната пътна мрежа и да е задължително да се носят предпазни средства. Законът в момента обаче е ясен – водачите на тротинетки не трябва да се движат по магистралите и да се движат с висока скорост.

Емили веднага потвърди, че е главният герой във видеото, което стана изключително популярно във Фейсбук. Заяви, че не се крие и че не е направила нещо лошо.
Законът за движение по пътищата в момента гласи – забранено е водачите на тротинетки да се движат по пътища, на които максимално разрешената скорост е над 50 км/ч. Самите те нямат право да развиват скорост, по-висока от 25 км в час.

С карането на тротинетка по магистрала, Емили обясни, че се застъпва за нови законови правила, които да позволят на по-мощните тротинетки да се движат в основната пътна мрежа. Настоява и за задължително носене на каска, очила, наколенки, светлоотразителна жилетка.
„Това е изключително неразумен начин за демонстриране на дадено желание за промяна на закона. Никой не се е свързал с нас като организация, защитаваща този транспорт, никой не се е свързал с нас с предложения, които можем да представим към институциите“, заяви Владислав Стоицов – Българска асоциация за електромобилност.
Източник: dir.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 1 + 9 =