Мрежа

Путин на мегаконференцията: Температурите растат 2,5 пъти по-бързо (На живо)

0 215

Никой не може да посочи със сигурност причината за промените в климата. Това заяви днес на годишната си пресконференция в Москва руският президент Владимир Путин, поставяйки отново под въпрос почти единодушното становище на научната общност за отговорността на човека, предаде Франс прес.

Руският лидер припомни, че историята на Земята познава и застудявания, и захлаждания. „Това може да зависи от глобалните процеси във Вселената“, изтъкна той, цитиран на сайта на московския официоз „Росийская газета“.

По думите на Путин е много трудно да се изчисли как влияе човечеството на климатичните промени, но то не може и да остане безучастно. Необходимо е да се полагат максимални усилия, за да не се променя драматично климатът, предаде БТА.

В Русия този процес протича много сериозно и температурите растат 2,5 пъти по-бързо, отколкото на планетата като цяло, заяви президентът.

Той припомни, че Русия е предимно северна страна. В някои региони, например в Москва, се регистрират температурни рекорди. „У нас има цели градове зад Полярния кръг, изградени върху вечната замръзналост. И ако тя започне да се топи, последиците ще са сериозни“, предупреди държавният глава, според когото на места може да започне и процес на настъпление на пустините.

Климатичните промени личат и по нарастващия брой природни катаклизми, отбеляза Владимир Путин. „Ще предприемаме усилия, за да минимизираме последиците“, увери той.

Путин не за пръв път прави забележки, налагащи извода, че човешката дейност не е основна причина за климатичните промени, отбелязва АФП.

Путин е президент на страна, която е голям производител на въглеводороди. През ноември той разкритикува призивите за отказ от изкопаемите горива, отправяни по-специално в Европа. Щом се лансират подобни идеи, човечеството може отново да се върне в пещерите, защото няма да има какво да се потребява, каза Путин.

Импийчмънтът на американския президент Доналд Тръмп се основава на „измислени“ твърдения. Това заяви държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на 15-ата голяма пресконференция. Той добави, че не вярва процедурата да сложи край на мандата му, предава AFP.

„Все още (импийчмънтът) трябва да премине през Сената, където републиканците имат мнозинство“, припомни Путин, след като Камарата на представителите на САЩ подкрепи отстраняването от власт на Тръмп.

„И едва ли е вероятно те да изтласкат от длъжност представител на собствената си партия на основания, които са абсолютно измислени“, добави Путин.

Той определи събитията в американския Конгрес като „обикновено продължение на вътрешнополитическа борба“ между демократите и републиканците. Руският президент дори упрекна журналиста, който зададе въпроса, че „говори за Тръмп, сякаш е приключило“ управлението му, предаде „Фокус“.

Държавният глава на Русия подчерта, че т.нар. украинска сага е само предлог, използван от демократите, за да бъде задействана процедурата по импийчмънт на Тръмп, след като са се провалили в опитите да убедят американците, че Москва се е намесила в президентските избори през 2016 г.

„Демократите обвиниха Тръмп в заговор с Русия и след това се оказа, че няма нищо такова. Това не може да бъде в основата на импийчмънт. Тогава те измислиха историята с Украйна“, заяви Путин.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 9 + 1 =