Мрежа

Първият президент на Украйна: Американците не ни позволиха да имаме свое ядрено оръжие

0 108

За създаването на собствена държава, по искане на западните страни начело със САЩ, Украйна се е отказала от правото да има свое ядрено оръжие. Това заяви първият президент на страната Леонид Кравчук в ефира на местния „24 канал“, предава агенция EA Daily, цитирана от „Фокус“. 

По неговите думи, Украйна е получила в наследство от Съветския съюз не само най-многочислената армия в Европа, но и третият по мощност в света ядрен арсенал. Но, както обяснява Кравчук, западните държави веднага са поискали от Киев да се откаже от него – такава е била цената „на окончателното отделяне от Русия“.

„Директно ни поставиха пред избора – или се отказваме от ядреното оръжие, или ще ни окажат икономически натиск, включително с налагане на санкции“, заяви бившият държавен глава.

Политикът смята, че това искане от страна на обединения Запад е имало сериозни основания. Както поясни екс-президентът, в този момент на територията на страната са били разположени 165 ядрени балистични комплекси, които са били прицелени в САЩ. А управлението на тези ядрени сили се е осъществявало директно от Москва.

„Кой можеше да гарантира, че някой няма да натисне копчето за изстрелване на ракета? А тя би попаднала в целта, която е предвидена със специален шифър“, заяви Кравчук.

Той добави още, че западните страни не са вярвали, че новите украински власти имат достатъчно ниво на отговорност. В САЩ са се опасявали, че ако ядреното оръжие бъде предадено на Киев, той може да загуби контрол над него и да постави света на границата на катастрофа.

При това политикът призна, че за разпадането на военната структура на Украйна са виновни не само външни играчи. Имало е и вътрешни проблеми – преди всичко икономически. Украйна просто не е разполагала със средства, за да издържа милионна армия с грамаден парк бойна техника и авиация.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 21 + = 24