Мрежа

Полша: Санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим трябва да останат

0 0

Президентът Анджей Дуда заяви, че Полша смята за необходимо западните санкции срещу Русия заради анексирането на Крим през 2014 г. да бъдат запазени, предават Ройтерс и БТА.

Полша трябва да възстанови териториалната си цялост, такава, каквато е била преди 2014 г. и да си върне контрола над „окупираните днес територии“, преди всичко Крим, но и Донецка и Луганска област, заяви Дуда, съобщиха ДПА и ПАП.

На обща пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски, който е на посещение във Варшава, Дуда заяви също, че Полша е привърженик на това Украйна да има по-близки отношения с ЕС и НАТО.

Дуда предложи ранените в Донбас украински военни да бъдат лекувани в Полша, предаде ТАСС. „Имаме добра военна система на здравеопазване за ранените в донбаския конфликт украински войници“, каза той. „Искаме да помогнем и съм разговарял за това с министъра на националната отбрана“, добави Дуда.

Всякакви евентуални промени в санкциите срещу Русия трябва да вървят в посока засилване, а не отмяна на санкциите, заяви Зеленски. Нашата позиция е, че без изпълнение на Минските споразумения и възстановяване на териториалната цялост в международно признатите граници санкциите на ЕС могат да се преразглеждат единствено в посока засилването им, а не обратно“, каза той.

Зеленски разкритикува изграждането на руско-германския газопровод „Северен поток – 2“, като го нарече заплаха за целия европейски континент.

Украйна и Полша са за диверсификация на енергийните източници включително в сътрудничество със САЩ, каза Зеленски.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 4 = 1