Мрежа

Подпалвачът на студиото в Япония мъстял за откраднат негов роман

0 108

Японската полиция установи самоличността на мъжа, заподозрян за пожара в студио за анимация в Киото, при който загинаха 33-ма души, предаде Ройтерс.

Мъжът се казва Шинджи Аоба. Той бе задържан вчера след избухването на пожара в сградата на студиото.

Заподозреният е крещял, че от него са плагиатствали и изглежда е планирал нападението, отбелязва Ройтерс.

41-годишният мъж „изглеждаше недоволен и разгневен, като крещеше нещо за това как са плагиатствали от него“, заяви жена, станала очевидец на задържането на Шинджи Аоба, предава БТА.

При пожара загинаха 33-ма души, а десет са в критично състояние, заявиха късно снощи японските власти. Това е най-кървавото масово убийство в Япония след предполагаемия палеж в Токио през 2001 г., когато загинаха 44 души.

Шинджи Аоба не е свързан с компанията „Киото анимейшън“, чието студио бе подпалено, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей. За мъжа не се знае много. По лицето и краката му има сериозни изгаряния вследствие на пожара. Когато полицията го задържала, той казал на полицаите „Аз го извърших“ и добавил, че е подпалил сградата, защото студиото откраднало негов роман, предаде японската агенция Киодо, позовавайки се на източници от следствието.

Стана ясно също така, че сградата на студиото за анимация не е разполагала с противопожарни пръскачки и пожарни кранове, тъй като такова изискване за нея не е било предвидено в правилата за пожарна безопасност. Причината за това е, че сградата е била определена за офис и не се е налагало в нея да има такова оборудване. При инспекция на сградата през октомври е било установено наличието на необходимите пожарогасители и сигнализационни системи.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 19 + = 28