Мрежа

Писателят дисидент Георги Марков изнасял ценни пощенски марки

Покушението срещу него е извършено навръх рождения ден на Тато

0 1 071

Месец септември е изпълнен с дати, свързани с писателя-дисидент Георги Марков.

На 7 септември бе годишнината от покушението срещу него, а два дни по-късно – на 9-ти – от окончателното му решение да не се връща в родината си никога повече. На 11 септември пък бе годишнината от кончината му.

В същия времеви диапазон тази есен издъхна и по-малкия му брат – Никола. Той почина на достолепните 91 години в Торонто, Канада, където изкара последния етап от житейския си път. Тъжната новина за кончината му бе съобщена от известния тв журналист Бойко Станкушев в профила му в социалната мрежа ФБ.

Рожденият ден на Тодор Живков – 7 септември се оказа фатален за Георги и брат му Никола, по прякор Кольо Опозето. Приживе и двамата недолюбваха Тато и това е една от причините, поради които избраха да емигрират.

Георги Марков напуска България още през 1963 г. след арест и нанесен му обой в VI РУ на МВР – София. Първоначално се преселва в Италия, а години по-късно търси късмета си в САЩ и Канада.

За покушението срещу Георги Марков – Джери на 07.09.1978 г., е писано много. И до днес обаче никой не може да каже със 100%-ва сигурност как точно е извършено то и поради каква причина.
Съществуват подозрения, че поръчител е бай Тошо, а помагачи в пъкленото дело са КГБ. 4 дни по-късно, Марков издъхва.

Според журналистката Ангелина Петрова, прословутият „български чадър“, е просто мит. Според нея главният виновник за смъртта му е неговата котка, която го одраскала. В резултат на това той получил тетанус, но медиците объркали диагнозата и това довело до кончината му.
Колкото и любопитна обаче да е тази версия, едва ли е вярна.

Според покойния Аркадий Ваксберг, баща на бившата БНТ водеща Татяна Ваксберг твърди в книгата си за лабораторията на отровите на КГБ, че Владо Костов от „Свободна Европа“, който през 1978 г. усетил убождане на улица в Париж, а по-късно жена му открила следа от чуждо тяло в гърба му, е генерална репетиция преди покушението срещу Георги Марков.
Целта на комунистическите тайни служби била да видят какво ще се случи с Владо, за да вземат решение как да процедират с Марков.

Със сигурност не е случайност фактът, че атентатът срещу Джери е извършен навръх рождения ден на Тато. Действията срещу него обаче закъснели, тъй като в продължение на близо две години, той правил серията „Задочни репортажи“.
Акцията по убийството му била предприета едва, когато завършил серията репортажи. В този ред на мисли всички са били наясно, че каквото е имал да казва, вече го е казал.

Георги Марков избягал в Италия при брат си, след като комунистическата власт свалила пиесата му „Аз бях той“, осмиваща Тодор Живков. По онова време Кольо Опозето живеел на Ботуша от 6 години и се препитавал с филателия.

Понякога Джери му оказвал съдействие като пренасял контрабандно ценни пощенски марки. Така например през 1966 г. използвал втората си съпруга, за да прекара зад граница стара шведска марка, струваща цяло състояние. Тя я пъхала ту в гащите си, ту в сутиена си. с парите от нея, Никола щял да си купува луксозно BMW.

Пребиваването на Георги Марков в Италия било самотно и ограничено откъм контакти. Надявал се да пробие в италианското кино като сценарист, но въпреки, че се срещнал с Федерико Фелини, не успял. Основната причина за неуспеха му бил фактът, че не знаел езика им.

Пред приятели Джери често споделял, че помага на ДС, но уточнявал, че не доносничи, а само консултира, за което получавал пари. Твърдял, че лично МВР шефът Ангел Солаков му дал еднократно сума от порядъка на 27-28 хил. лв. Според някои именно ДС подпомогнала емигрирането му.
Източник: Уикенд

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 69 − 63 =