Мрежа

Откриха мраморна статуя на Великата богиня майка в центъра на Пловдив

0 322

Поредна сензационна находка – мраморна статуя на Великата богиня майка Кибела, откриха археолозите Биляна Здравчева и Мая Мартинова в центъра на Пловдив. „Както почиствахме изгорял пласт от късната античност, от пръстта се показа находката. По нея има следи от изгоряло, главата й е отчупена. Самата статуя е фланкирана от два лъва, лицето на единия също е обрушено“, разказа пред „24 часа“ Здравчева.

По думите на колежката й Мартинова находката излязла в събота. 

„Пловдив непрекъснато ни изненадва. Държах в ръцете си статуя на Майката на боговете, почитана преди 1800 години. Усещането е неповторимо“, коментира той.

Според археолозите скулптурата вероятно е била захвърлена през раннохристиянския период, когато езическите символи са били подложени на унищожение. Находката се датира към ІІ в. след Христа и е част от гръко-римския пантеон на Филипопол. Кибела е източно божество, към което древните са изпитвали голяма почит. Тя е символ на възраждащата се природа и на нейното плодородие. Покровителка е на планините, горите и зверовете. Траките също са я почитали като свое божество.

„Тази стауетка допълва поредицата от постаменти и релефи, които бяха открити в най-представителната страна на Римския форум на Филипопол“, коментира археоложката Здравчева. Според нея от северната страна на древната агора е кипял обществен живот, стичали са се гражданите, извършвали са се религиозни ритуали, произнасяли са се речи.

Статуята на Кибела е поредната находка след новооткритото императорско писмо, което съобщава, че Филипопол е бил глобен от император Септимий Север за това, че градът е подкрепил неговия конкурент Песцений Нигер в битката за трона.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 2 = 1