Мрежа

Още 10 мигранти скочиха от хуманитарния испански кораб край Лампедуза

0 0

Още десет мигранти скочиха днес от кораба на испанската неправителствена организация „Оупън армс“ в опит да достигнат с плуване близкия италиански остров Лампедуза, предадоха Франс прес и ДПА.

Корабът има 98 мигранти на борда си, но италианският вътрешен министър Матео Салвини отказва да допуска мигранти на територията на Италия.

Първият мигрант е скочил от кораба тази сутрин, съобщи „Оупън армс“ в Туитър с видеозапис, посочи БТА.

„Възможно е да е бил (оставен на остров Лампедуза от италианската брегова охрана), но нямаме официално потвърждение“, каза говорителка на организацията.

Няколко часа по-късно още девет мигранти са скочили във водата, но са били качени на кораб на италианската брегова охрана.

„Положението е извън контрол“, написа „Оупън армс“ в друг туит.

По-рано капитанът на кораба съобщи на италианските власти, че 17-членният му екипаж повече не може да контролира положението на борда, където все по-изнервени мигранти започват да се сбиват, отбелязва Асошиейтед прес.

Мигрантите са на кораба от 19 дни. В събота Испания предложи да приеме кораба в свое пристанище, но „Оупън армс“ заяви, че корабът не може да отиде толкова далеч.

Вчера представител на организацията предложи мигрантите да бъдат допуснати в Италия, откъдето да бъдат закарани със самолет в Испания. Италия пък предложи да прехвърли мигрантите на кораби на своята брегова охрана, които да ги откарат в Испания.

Салвини настоя, че решаването на проблема е отговорност на Испания.

„Испанска НПО, испански кораб, испанско пристанище: така би следвало да бъде“, каза той.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 7 = 3