Мрежа

Очаква се утре да бъдат възобновени преговорите за Брекзит между Европейския съюз и Лондон

0 643

Очаква се утре да бъдат възобновени преговорите за Брекзит между Европейския съюз и Лондон, предаде Франс прес.

ЕС е по-скоро на позиция, че предложенията на британския премиер Борис Джонсън с цел избягване на Брекзит без сделка са недостатъчни. Това мотивира Джонсън да разговаря вчера с лидери на страни от ЕС, предава БТА.

Един от неговите събеседници бе финландският премиер Анти Рине, чиято страна е председател на Съвета на Европейския съюз. Рине е подчертал в разговора си с Джонсън, че е важно да бъде намерено решение в рамките на една седмица.

Холандският премиер Марк Рюте заяви в Туитър, че е разговарял с Борис Джонсън и му е обърнал внимание, че във връзка с британските предложения остава да се уточнят още много важни въпроси. Според Рюте има да се свърши още много работа преди срещата на Европейския съвет на 17 и 18 октомври.

Брюксел не бе очарован от новите британски предложения за Брекзит. „Предложенията на Великобритания не могат да служат за основа за сключването на сделка“, заяви в петък говорителката на Европейската комисия Наташа Берто.

Лидерите на Европейския съюз ще трябва да решат на срещата си в Брюксел на 17 и 18 октомври дали са налице необходимите условия за ново удължаване на срока за Брекзит. Борис Джонсън обаче обещава Брекзит на всяка цена да настъпи на 31 октомври.

Британският вестник „Дейли телеграф“ във вчерашен материал обръща внимание на възможността Унгария на премиера Виктор Орбан да се притече на помощ на Борис Джонсън в случай, че британският лидер бъде принуден да иска отлагане на Брекзит. За подобно отлагане е необходимо единодушното одобрение на всички държави членки и само един глас против е достатъчен за блокиране на искането.

„Засега няма искане за отлагане (на Брекзит), което значи, че няма и за какво да се спекулира“, заяви пред Франс прес източник от унгарското министерство на външните работи.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 2 = 5